Evo koliko mogu da zarade roditelji ako na 5 godina oroče pare koje su dobili sa prvim detetom: Sve o dodatku
Roditelji, Foto: Profimedia

pomoć za novorođenčad

Evo koliko mogu da zarade roditelji ako na 5 godina oroče pare koje su dobili sa prvim detetom: Sve o dodatku

Nešto pretekne i od "babina" pa se mnogi roditelji pitaju kako da ga najbolje "uštekaju" za kasnije kada period babina prođe i bebina kasa se isprazni

Objavljeno:

Roditelji kojima ostane "viška" para od roditeljskog dodatka koji novorođenčad dobijaju od države mogu da ga čuvaju za kasnije, a jedna od mogućih opcija je i dečija štednja koju nude pojedine banke.

Naime, svima je jasno da bebe kad im prvi put dolaze na babine bake i deke, ujaci i ujne, stričevi i strine, tetke i teče od njih dobiju popriličnu sumu novca. U većini slučajeva taj novac je dovoljan da pokrije sve troškove dohrane, sredstava za higijenu, pelene i odeću, tako da onaj "državni" ostaje netaknut.

Nešto pretekne i od "babina" pa se mnogi roditelji pitaju kako da ga najbolje "uštekaju" za kasnije kada period babina prođe i bebina kasa se isprazni.

Iz tog razloga pojedine banke nude posebne modele dečije štednje kako bi roditelji mogli mališanima da sačuvaju pare ali i da one malo "porastu" dok im ne budu potrebne.

Novorođenčad
Novorođenčadfoto: RINA/Ustupljene fotografije

U Erste Banci ističu da nude dve vrste dečije štednje u zavisnosti od toga da li se želi mogućnost raspolaganja štednim ulogom u bilo kom momentu, ili nakon određenog perioda.

- Dečija neoročena štednja (štednja po viđenju) - dinarska i devizna, pruža mogućnost raspolaganja štednim ulogom u bilo kom momentu. Dečija oročena štednja - u valutama dinarima, evrima i dolarima, gde je raspolaganje štednim ulogom moguće tek nakon isteka perioda na koji je štedni ulog oročen (minimum šest meseci, maksimum 60 meseci) - kažu u toj banci.

Njihova preporuka roditeljima je dečja oročena štednja zbog većih kamata.

- Naša preporuka je Dečija oročena štednja, s obzirom na više kamatne stope, uz mogućnost prevremenog razoročenja u bilo kom momentu. U tom slučaju primeniće se kamatna stopa po viđenju za period od oročenja do prevremenog razoročenja - ističu u Erste banci.

PRIMER DEČIJE ŠTEDNJE

Iznos: 300.000 dinara

Rok: 60 meseci

Godišnja nominalna kamatna stopa: 3,20% (Efektivna kamatna stopa: 3,56%)

Bonus: 12%

Ukupan iznos koji klijent dobija po isteku ovog oročenja: 357.301,66 dinara

*Primer dečije štednje u Erste Banci

S obziorom da mnogi roditelji svakog meseca odvajaju izvesnu sumu novca za decu do njihovog punoletstva zanimalo nas je koliko bi na sumi od 300.000 dinara, koliko sada od države dobija prva beba u porodici, moglo da se "zaradi" na kamati do detetovog 18. rođendana.

U ProCredit banci kažu da je dečija štednja tip proizvoda koju otvara roditelj ili zakonski zastupnik u ime deteta i predstavlja standardno oročenje sa mesečnim pripisom kamate.

- U ProCredit banci je aktuelna akcija za dinarske oročene depozite na 12 meseci sa kamatnom stopom od 4,5 odsto godišnje. Na 18 godina nije moguć obračun obzirom da se cenovnik usklađuje na godišnjem nivou, odnosno kamata je promenjiva - kažu u toj banci.

Bonus video:

04:38

Šest meseci krili od mene da mi beba nije imala kiseonik na porođaju, a danas ima cerebralnu paralizu Lekari ostali u šoku posle bolnih reči neutešne majke

(Espreso/Kurir/Slavica Čolić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.