Na koliko stepeni bi trebalo da uključite grejanje? Stručnjak objasnio da li je pametno ostavljati ga preko noći
Radijator, Foto: Profimedia

obratite pažnju!

Na koliko stepeni bi trebalo da uključite grejanje? Stručnjak objasnio da li je pametno ostavljati ga preko noći

Ako razmišljate da li da ostavite grejanje uključeno preko noći, Dejvidov savet je jasan i jednostavan – nemojte

Objavljeno:

Nakon pada temperatura moglo bi da vam se učini primamljivim da uključite grejanje, ali prema stručnjacima još nije vreme.

Kao deo novog istraživanja kompanije Yell, Dejvid Doran iz Blackstone Plumbing & Heating savetuje da najmanja hladnoća nije dovoljan razlog da uključite grejanje. Zapravo, trebalo bi da sačekate dok unutrašnja temperatura ne padne ispod 18 Celzijevih stepeni.

“Za starije ili osetljive osobe preporučuje se održavanje temperature oko 20 stepeni. U mnogim mestima od početka do sredine oktobra temperature obično počnu padati i tada se najčešće uključuje grejanje”, objasnio je Dejvid.

Kada treba upaliti grejanje?

Ali nije sve samo do vremena, postoji još jedna greška koju ljudi često čine. Jeste li ikada čuli da je energetski efikasnije imati centralno grejanje na niskoj temperaturi u svakom trenutku? Prema Dejvidovom mišljenju, ovo bi vam moglo učiniti više štete nego koristi.

“Efikasnije je grejati dom samo kada je to potrebno. Korišćenje termometra može pomoći u održavanju prijatnih temperatura uz smanjenje trošenja energije”, rekao je Dejvid.

Ako razmišljate da li da ostavite grejanje uključeno preko noći, Dejvidov savet je jasan i jednostavan – nemojte.

Radijator
Radijatorfoto: RINA/Ustupljene fotografije

“Smanjivanjem termostata ili korišćenjem rasporeda grejanja tokom noći, štedi se energija. Alternativno, korišćenje debljih jorgana i tople odeće može vam omogućiti udobnost bez oslanjanja na grejanje”, savetuje Dejvid, napominjući da je ostavljanje uključenog grejanja dok spavate nepotrebno i skupo, prenosi Net.hr.

Umesto toga, isplati se isključiti grejanje 20 minuta pre nego što odete u krevet kako bi preostala toplina ostala u kući dok ne zaspite. Ako imate termostatske radijatorske ventile u svom stanu, Dejvid napominje da se isplati menjati temperaturu u zavisnosti od prostorije.

Ovi vam ventili omogućuju prilagođavanje temperature u svakoj pojedinačnoj prostoriji, stoga je isplativo smanjiti u sobama koje se ne koriste tako redovno kako biste uštedeli novac, piše Metro.

Bonus video:

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

(Espreso/net.hr/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.