Za vikend porast temperature, a od ovog datuma promena vremena: Zima će biti prava sa snegom, stiže polarni vrtlog!
Devojčice šetaju po snegu, Foto: Beta Dragan Gojić

VREMENSKA PROGNOZA

Za vikend porast temperature, a od ovog datuma promena vremena: Zima će biti prava sa snegom, stiže polarni vrtlog!

Nova promena vremena počinje od srede 25. septembra kada počinje pad temperature praćen pljuskovima

Objavljeno:

U Srbiji je osetan pad temperature nakon poslednjeg tropskog talasa, a meteorolog Ivan Ristić najavio je hladni talas u Srbiji. Narednih dana očekuje se i do 25 stepeni, sledeće nedelje 27 stepeni, a od oktobra se očekuje zahlađenje.

"Pred nama je topliji period sa prosečnim temperaturama za ovo doba godine. Do vikenda ćemo osećati uticaj visinskog ciklona koji se prebacio sa Balkanskog na Apeninsko poluostrvo. Već danas imamo ponovo više oblaka i kiše naročito u južnoj polovini Srbije. Granica slabe kiše u četvrtak biće oko Beograda. Najviša temperatura u zavisnosti od oblačnosti biće od 20 do 25 stepeni Celzijusa uz slab do umeren, u Podunavlju i Pomoravlju, pojačan istočni i jugoistočni vetar", rekao je Ristić.

Kako dalje kaže meteorolog, za vikend i početkom sledeće nedelje očekuje se stabilizacija vremena uz malo oblaka i puno sunca sa temperaturama između 23 i 27 stepeni. Nova promena počinje od srede 25. septembra kada počinje pad temperature praćen pljuskovima.

"Više Balkan neće biti najtopliji region. Bili smo užarena tačka 14 meseci. Sadašnji proračuni ukazuju da ima šanse za jače zahlađenje u oktobru zbog ponovnog dolaska hladnog vazduha sa Severnog pola. To bi moglo da bude od sredine oktobra i tokom druge polovine meseca. Po jednom modelu se to vidi i ranije, već od 10. oktobra, dok drugi ukazuje na desetak dana kasnije, još uvek ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kada će to da se desi", dodaje Ristić.

Najavio je povratak hladnog vazduha. Kaže da će predstojeća zima biti "prava" sa dosta snega na planinama u gradovima.

Sneg na planinama
Sneg na planinamafoto: EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT

"Povratak hladnog vazduha u Srbiju bi sada mogao da bude i snažniji od prethodnog, to se i pre dešavalo, međutim zadnjih godina su izostale takve pojave. Ali, još uvek postoji konekcija Severnog pola i Velike Britanije, tu se ništa ne menja, samo je pitanja dana kada će da se desi. Pretpostavka je da bi to moglo da bude mesec dana kasnije u odnosu na prethodni. Još su promenjena strujanja prisutna i nema na vidiku jačeg otopljenja. Sve ide u pravcu da će zima 2024/2025. biti prava zima, sa snegom na planinama i u gradovima", zaključio je Ristić.

Bonus video:

09:25

Detaljna vremenska prognoza meteorologa Todorovića za Kurir DRUGI DEO

(Espreso/Blic/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.