oplenačka zvezda
Ova kafana u Srbiji postoji 100 godina, u njoj su Karađorđevići ručali: Dane u rodnom selu čuva porodičnu tradiciju
Svaki kutak ove kafane sa sobom nosi neku priču
Negde na pola puta između Topole i Rudnika u selu Jarmenovci još uvek prkosi vremenu i modernim trenodvima kafana Oplenačka zvezda koja postoji duže od čak 100 godina i kao takva, najstarija je kafana u celoj Šumadiji. Kroz sve ove godine, u njoj su se skupljali svi slojevi društva, bila je mesto u kom su donešene važne odluke ali i mesto gde je u slast ručala i kraljevska porodica Karađorđević.
- Ovu kafanu otvorio je moj pradeda 1921. godine, to potvrđuje i dokument koji je dobio da bi mogao da otvori ugostiteljski objekat, na njemu stoji datum 29. mart 1921. Od tada je ova kafana u vlasništvu moje pordice, posao i tradicija su se prenosili sa kolena na koleno. Posao je nasledio moj deda, otac i sada ja. Nadam se da će mene naslediti moj sin, tako da ova duga i lepa tradicija bude nastvaljena, kaže za RINU sadašnji vlasnik Dane Pantić.
Svaki kutak ove kafane sa sobom nosi neku priču, u njoj se nalaze predmeti od velikog istorijskog značaja, stoga bi ovaj objekat slobodno mogao biti i svojevrsni muzej koji seća na neka lepa, prošla vremena. U njoj se nalaze stolice iz šezdesetih godina, čuveni karirani stolnjaci, šporet nasred kafane, viljuška sa Solunskog fronta i mnogi drugi rariteti. Sve odiše mirom i nostalgijom. Gosti ove kafane bili su brojni viđeni ljudi, ali i porodica Karađorđević. Najdraži Pantićima bio je Tomislav.
- Ono po čemu je kafana čuvena svakako je ta domaća hrana. Mi se držimo tih određenih standarda kad je u pitanju kvalitet i od toga ne odstupamo. Znamo put namirnica što bi se reklo, od njive i štale, pa sve do naše trpeze.Sve je domaće, od proverinih proizvođača. Pečenje je ovde specijalitet kuće, pogače iz crepulja, dodaju Pantići.
Inače, sadašnji vlasnik Dane školovao se u Vrnjačkoj Banji, ali se vratio u svoje selo, tu oformio porodicu i nastavio porodični posao.
- Svetla grada mi ništa ne znače, nema lepšeg mesta na svetu za mene od Jarmenovaca. Kada sam ja preuzeo posao dodao sam malo noviteta u meni, u smislu jela sa roštilja, dimljenog paufleka sa začinima i to je jako lepo prihvaćeno. Gostiju ima, kafana lepo radi. Dolaze nam i brojni turisti koji su za našu kafanu čuli iz medija. Radimo ono što volimo, svoji smo na svome i nema ništa lepše od toga, poručuje Dane.
Bonus video:
(Espreso/RINA/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!