Evo šta nikako ne sme da se jede sutra: Na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana poštuje se strog običaj, inače...
Sveti Jovan Krstitelj, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

sutra je crveno slovo

Evo šta nikako ne sme da se jede sutra: Na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana poštuje se strog običaj, inače...

U sredu Srpska pravoslavna crkva obeležava Usekovanje glave Svetog Jovana

Objavljeno:

U sredu, 11. septembra, Srpska pravoslavna crkva obeleževa Usekovanje glave Svetog Jovana, koji je u našem narodu poznat i kao Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Sveti Jovan je pogubljen na nagovor Irodijadine kćeri Salome koja je, kako kaže predanje, svojom zavodljivom igrom "sedam velova" uspela da izmami carsko obećanje. Po nalogu Irodovom, Sveti Jovan je posečen, a njegovu glavu je Saloma na tanjiru donela carici Irodijadi.

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstiteljafoto: SPC

Praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena. Dan Usekovanja hrišćani provode u molitvi i strogom postu, kao i u crkvi na liturgiji. Po predanju, ne jede se i ne pije ništa crveno jer ta boja predstavlja prolivenu krv. Ovo je dan kada se ne treba veseliti, niti uzimati nož u ruke, u znak sećanja na stradanje Jovanovo.

Takođe se veruje da na ovaj praznik ne treba jesti ništa iz tanjira, niti sa tacne. Važno je izbegavati rad, kako napolju, tako i u kući. Takođe, u nekim krajevima je dobar dan za branje lekovitog bilja, a u mnogim mestima u Srbiji održavaju se vašari. U istočnoj Srbiji se veruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji, prema sujeverju, onome ko ga nosi, ostalim danima donosi sreću! Prema ovom verovanju, nikako ne smete da ostavite crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve "ići naopako".

Bonus video:

04:25

ZAPOČNI MOLITVU ZAHVALNOŠĆU, A NE ONIM ŠTO TI NEDOSTAJE Vladika Petar o molitvi: Vapaj čoveka u problemu svodi se na TRI POTREBE

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.