"Poljubac anđela" ili "ujed rode"! Gde se nalazi i da li nestaje beleg koji ima svaka 3. beba? (FOTO)
"Rodin ugriz", Foto: Anastasiia Shandra / Alamy / Alamy / Profimedia

ne plašite se

"Poljubac anđela" ili "ujed rode"! Gde se nalazi i da li nestaje beleg koji ima svaka 3. beba? (FOTO)

Jedan od čestih belega je takozvani ujed rode ili poljubac anđela

Objavljeno:

Posle porođaja, nakon što mami daju bebu u naručje, uslediće prelep period upoznavanja, ali i mnoštva pitanja u vezi sa izgledom bebe.

Često u prvim sekundama druženja sa bebom primetimo boju kose, očiju ili nas iznenade bebini dugi noktići. Potom čemo u toku presvlačenja primetiti i belege, ukoliko ih beba ima. Jedan od čestih belega je takozvani ujed rode ili poljubac anđela.

Ujed rode – beleg ima skoro svaka treća beba

Ovaj beleg se nalazi na zadnjoj strani vrata, korenu glave, a često se beleg može preći sa vrata na glavu. Drugo karakteristično mesto je između očiju, na kapcima ili čelu. Beleg je nepravilnog oblika, crvene ili ružičaste boje. Prepoznatljiv je po tome što liči na puknuti kapilar. Rodin ujed je beleg koji nije trajan i uglavnom nestane nakon prvog rođendana. On predstavlja male krvne sudove, tačnije kapilare, koji su vidljivi kroz tanku bebinu kožu.

Rodin ujed jedan je od najčešćih belega kod beba, a procenjuje se da svaka treća beba ima ove fleke na koži. Medicinski se ovaj beleg zove naevus flammeus nuchae. Ova pojava ne mora biti vidljiva odmah nakon rođenja, već se može pojaviti tek posle mesec dana. Ovo ne bi trebalo da brine roditelje jer je njegovo kasno pojavljivanje takođe normalno. Njegova karakteristika takođe je da je ravan, nema izbočine i pri pritisku beleg će posvetliti.

Rodin ugriz je bezazlen, ne leči se, ne tretira se i u većini slučajeva vremenom bledi.

Poljubac anđela
foto: Wikipedia

Kako je nastalo ime – ujed rode?

Ime ujed rode nastalo je iz simpatičnog verovanja da rode donose decu i roda , držeći bebu u kljunu, ostavila svoje otiske koji su napravili beleg. Drugi naziv poljubac anđela podrazumeva da je bebu na mesto belega poljubio anđeo.

(Espreso/Bebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.