"Ima previše romske dece": Skandal u Ripnju, roditelji traže promene odeljenja, direktor u šoku zbog ovog zahteva
Škola ilustracija, Foto: RINA

diskriminacija

"Ima previše romske dece": Skandal u Ripnju, roditelji traže promene odeljenja, direktor u šoku zbog ovog zahteva

Jedna od osnova koja u Srbiji donosi največu diskriminaciju su nacionalne manjine

Objavljeno:

Sa početkom nove školske godine, mnoga deca se suočavaju sa okrutnošću koju sa sobom nosi vršnjačko nasilje. Jedna od osnova koja u Srbiji donosi največu diskriminaciju su nacionalne manjine, a u Ripnju je upravo takva situacija privukla pažnju društva.

Naime, grupa roditelja u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" smatra da u odeljenju ima, kako kažu, previše dece romske nacionalnosti i zahtevaju da se deca preraspodele po drugim odeljenjima.

02:00

Rođak deteta iz Ripnja se oglasio povodom diskiminacije na nacionalnoj osnovi

Roditelji romske dece kažu da se ovo ne dešava prvi put i da se radi o rasizmu i diskriminaciji, a rođak jednog od učenika oglasio se kako bi privukao pažnju na nejednakosti koje su svakodnevni život pripadnika nacionalnih manjina.

U emisiji "Puls Srbije" na ovu temu govorila je aktivistkinja Dženet Koko. Voditeljka Milica Marković prvo je istakla da romska deca često ni ne dobiju priliku da se školuju, a kada tu priliku dobiju nailaze na diskriminaciju.

03:34

Ima previše romske dece Skandal u osnovnoj školi: Roditelji zahtevali izmene odeljenja, traži se akcija ministarstva

- Šta znači da ih je mnogo, čega se ti roditelji boje i kakve su to predrasude u 2024. godini? Direktor te škole je dobro reagovao time što je bio zatečen takvim komentarima. Moramo raditi na sprečavanju diskriminacije. Kada se setimo koliki je stres i uzbuđenje krenuti u školu, nadajmo se da to što su ta deca naišla na takvu situaciju prvih dana ne bude demotivišuće - rekla je Dženet Koko, dodajući da nadležni moraju saseći ovakvo ponašanje u korenu:

- Pravo rešenje je da roditelji ne odustaju, da nauče svoju decu da se izbore za svoje mesto. Školska uprava je ta koja treba da kaže da to nije u redu, i da naravno ministarstvo prosvete zaštiti te đake.

Bonus video:

01:09

DIREKTOR CENTRA ZA ODGOVORNE MEDIJE O VAŽNOSTI SASTANKA VUČIĆA I ŠOLCA za Kurir: Važan je naročito iz jednog razloga

(Espreso/Kurir/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.