Beograđani masovno zvali Hitnu pomoć: Skoro svi imali ove simptome, doktorka otkrila na koju bolest su sumnjali
Dr Ivana Stefanović, Foto: Printscreen/RTS

bolnica

Beograđani masovno zvali Hitnu pomoć: Skoro svi imali ove simptome, doktorka otkrila na koju bolest su sumnjali

Dr Stefanović napominje da je u toku noći bilo 107 intervencija, ali da nije bilo težih trauma.

Objavljeno:

"Bilo je dosta poziva pacijenata koji su sumnjali na moždani udar", kaže doktorka Hitne pomoći Ivana Stefanović u svom jutarnjem izveštaju vezano za rad hitnih službi tokom protekle noći.

Dr Stefanović napominje da je u toku noći bilo 107 intervencija, ali da nije bilo težih trauma. Ostvarenih veza bilo je mnogo, a kako kaže, najviše pacijenata javljalo zbog dijareje, povraćanja, ali i hipertenzije i astmatičnih problema.

- Mi smo noćas imali dosta poziva pacijenata koji sumnjaju na moždani udar i to je upravo zbog ove promene vremena. Iako nauka nije pokazala da postoji direktna veza između moždanih udara i vremenskih prilika, ali je činjenica kako temperatura pada, pritisak raste - kaže dr Stefanović.

Napominje da je važno da svi vodimo računa o faktorima rizika.

Dr Ivana Stefanović
Dr Ivana Stefanovićfoto: Printscreen/RTS

- Bez obzira na to da li trenutno imate simptome ili ne, važno je da svi vodimo računa o faktorima rizika. Ako imate zdrave krvne sudove, nema potrebe za brigu - nećete dobiti moždani udar samo zbog vremenskih promena, osim ako nemate pozitivnu porodičnu anamnezu - kaže dr Ivana Stefanović i dodaje:

- Važno je da svi stalno pazimo na faktore rizika poput hipertenzije, dijabetesa, ishrane, vežbanja i higijensko-dijetetskog režima. Sve mora biti normalno i umereno, bez preterivanja i stresa - napominje dr Stefanović.

Ističe da meteoropatija može izazvati neprijatnosti, ali nije opasno stanje. Vodite računa o svom zdravlju i ne brinite previše zbog vremenskih prilika, zaključuje dr Stefanović za "Prva" TV.

Moždani udar (šlog) je jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta kod odraslih, a većina osoba ni ne zna da je u opasnosti. I dok su neki simptomi moždanog udara opšte poznati, poput iznenadne slabosti lica ili poteškoća u govoru, postoje i suptilni znaci koji često prolaze neprimećeno, o kojima možete čitati na ovom linku.

Kod moždanog udara veoma je važno odmah prepoznati simptome i dobiti terapiju u naredna tri, tri i po sata, kako bi što više moždanih funkcija bilo sačuvano.

Bonus video:

45:06

REDAKCIJA 09.09.2024. 3. DEO

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.