Srpske mlade čeka ogroman trošak zbog promene prezimena! Procedura nije nimalo jednostavna, a izdatak...
Mlada, Foto: Profimedia

Koliko košta "sudbonosno da"?

Srpske mlade čeka ogroman trošak zbog promene prezimena! Procedura nije nimalo jednostavna, a izdatak...

Ako promenite prezime i do 100 evra za nova dokumenta

Objavljeno:

Sklapanje braka, uglavnom, predstavlja jedan od najlepših događaja u životu parova, ali nakon što se izgovori "sudbonosno da", proslavi sa porodicom i prijateljima, sledi promena dokumenata ukoliko je došlo do promene prezimena i prebivališta, što može koštati i do 15 hiljada dinara, ali i mnogo živaca.

Ukoliko je jedan od supružnika uzeo prezime drugog, promena dokumenata je obavezna i ona počinje pribavljanjem najpre Venčanog lista, potom Izvoda iz matične knjige rođenih i Uverenja o državljanstvu.

Mladenci
Mladencifoto: Profimedia

Za ova dokumenta moraćete da izdvojite novac i to za Izvod iz matične knjige venčanih 400 dinara, dok neke opštine, saznajemo od sagovornice, to daju bez novčane naknade. Za Uverenje o državljanstvu 700 dinara (s napomenom da se iznos može razlikovati od opštine do opštine).

Savet jedne mlade koji smo dobili je da se sačeka nekoliko dana posle sklapanja braka jer zapravo matičar dostavlja izveštaj koji se zapisuje u knjigu venčanih i knjigu rođenih, što znači da opština u kojoj ste se venčali dostavlja vašoj opštini promenu podataka. Iz tog razloga je mudrije sačekati, kako biste bili sigurni da su opštini dostavljeni pomenuti izveštaji. Ipak, pazite da to uradite u roku koji zakon određuje, a to je 15 dana od promene prezimena.

Digitalizacija nudi mogućnost da dokumenta zatražite i onlajn putem, tako što ćete na stranici eUprave za Izvod iz matične knjige rođenih podneti zahtev i dobiti ih u roku od nekoliko dana. Na ovaj način samo ćete uštedeti čekanje, jer se takse svakako moraju platiti.

Još jedna opcija je da odete lično u matični ured gde nakon podnošenja zahteva, uplate i čekanja u redu, dobijate željeni izvod.

Šalter
Šalterfoto: Zorana Jevtić, Ilustracija

Promena lične karte

Potom na red dolazi promena lične karte, koja je neophodna za dobijanje ostalih dokumenata. Na portalu eUprave možete odabrati opciju "Zakazivanje termina" i na ovaj način uštedeti bar čekanje u redovima.

Za zamenu lične karte je potrebno uplatiti dve takse, jednu koja iznosi 928,8 dinara i drugu koja košta 226 dinara, odnosno ukupno 1.154,8 dinara, uz proviziju banke koja ovu sumu dodatno uveća.

Popunjene uplatnice, važeću ličnu kartu i Izvode iz knjige venčanih i rođenih, kao i Uverenje o državljanstvu morate poneti kad krenete u MUP.

Na osnovu nove lične karte, možete napraviti i pasoš, a procedura je identična, uz dodatno plaćanje takse koja iznosi 3.600 dinara. Ukoliko ste se nakon udaje/ženidbe preselili, čeka vas i promena prebivališta, što je korisno da uradite prilikom zahteva za novu ličnu kartu. Uz to, potrebno je uplatiti republičku administrativnu taksu na ime prijave prebivališta koja iznosi oko 400 dinara.

Svaki građanin je dužan da u roku od 8 dana od izmene stalne adrese podnese zahtev za prijavu novog prebivališta u policijskoj stanici u mestu gde će živeti.

Koliko je vremena i truda, uz novac, potrebno da se ova procedura završi za naš portal govorila je Jelena A. koja se prošle godine udala i uzela muževljevo prezime.

"Uz novac koji sam dala, morala sam da uzimam slobodne dane na poslu, jer mi se smene "poklapaju" sa radnim vremenom svih ovih institucija, pa me je koštalo i na tom planu. Iznenadila me je činjenica da nisam bila oslobođena nijedne takse, moja odluka da zasnujem porodicu ovde me je koštala oko 15 hiljada", izjavila je ona za Mondo, uz objašnjenje da je dodatne troškove imala i zbog toga što je vlasnica automobila pa je i tu imala dodatne peripetije i izdatke.

Vozačka dozvola

I Jelenu je, kao sve koji menjaju prezime, čekala i promena vozačke dozvole. Za ovaj dokument "po osnovu promene prezimena" izdvojićete 1.985 din, nakon što popunite uplatnice i na uvid donesete važeću vozačku i novu ličnu kartu.

Zdravstvena i radna knjižica - bez troškova

Za promene u ova dva dokumenta nećete morati da plaćate ništa, a može se reći da je procedura najjednostavnija. U svoju firnu morate odneti Venčani list, nakon čega se vrše neophodne promene u vezi sa vašim zdravstvenim i socijalnim osiguranjem.

Uz dokaz o sklapanju braka morate priložiti i važeću zdravstvenu knjižicu, fotokopiju nove lične karte, a trebalo bi da popunite i neke obrasce koje ćete dobiti u firmi.

Šalter
Šalterfoto: Zorana Jevtić

Što se tiče ispravke u radnoј knjižici potrebno јe da imate važeću radnu knjižicu, novu ličnu kartu i Izvod iz matične knjige venčanih.

Bankovni računi i kartice - naknada zavisi od banke

Za promenu podataka u bankovnom računu i izdavanje kreditnih i platnih kartica, sa novim prezimenom, neophodno je da odete u matičnu banku sa novom ličnom kartom i podnesete zahtev za promenu. Troškovi izdavanja kartice se razlikuju od banke do banke, kao i brzina kojom će vam izraditi i dostaviti nove kartice.

Bonus video:

03:50

BILA JE U VENČANICI, TRUDNA, ALI JE PROSLAVILA RAZVOD BRAKA! Jelena šokirala pričom: Žurka je zvala Trauma evo kako je izgledala

(Espreso / Mondo / Jelena Nikolić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.