Za ovu reku neobičnog naziva vezane su brojne legende: Neverovatna karakteristika kumovala je ovom imenu
reka Godina, Foto: RINA

reka i verovanja

Za ovu reku neobičnog naziva vezane su brojne legende: Neverovatna karakteristika kumovala je ovom imenu

Reka Godina i Drina zajedno su osvojile prvo mesto u akciji "Sedam srpskih čuda prirode"

Objavljeno:

U podnožju planine Tare, izvire jedna neobična reka – Vrelo. Njena dužina dala joj je nadimak "Godina".

Reka Godina, nastala od snažnog kraškog vrela Perućac, izvire u podnožju planine Tare, a svoj kratak put završava ulivanjem u Drinu, formirajući vodopad visok 14 metara. Iako je dugačka svega 365 metara, Godina je prava prirodna dragocenost. Na njenom toku nalaze se izvor, ribnjak, stara vodenica, kao i nekoliko drvenih mostova koji dodatno doprinose njenom šarmu.

Ono što ovu reku čini posebnom je činjenica da njena dužina nikada ne menja ni za milimetar, zbog čega je narod veruje da mladenci koji posete Godinu pre venčanja osiguravaju da će njihova ljubav ostati postojana i nepromenjena tokom svih životnih iskušenja.

reka Godina
reka Godinafoto: RINA

Reku Godinu prati i nekoliko interesantnih legendi. Jedna od njih kaže da svako ko prođe celim njenim tokom od izvora do ušća može očekivati sreću u narednih godinu dana. Druga legenda govori o moći ispunjavanja želja. Prema ovom verovanju, potrebno je noć pred posetu staviti novčić pod jastuk i snažno zamisliti želju. Kada stignete na Godinu, taj novčić treba da ponesete sa sobom, prođete celim njenim tokom i na kraju ubacite novčić u reku. Oni koji veruju u ovu legendu kažu da je strpljenje ključ uspeha i da će se želja ostvariti u narednih 365 dana.

reka Godina
reka Godinafoto: RINA

Reka Godina i Drina zajedno su osvojile prvo mesto u akciji "Sedam srpskih čuda prirode," koju je organizovala Turistička organizacija Srbije, što samo potvrđuje njihovu jedinstvenost i značaj u očima naroda.

Bonus video:

03:34

UPOZNAJTE LEPOTE REKE VRBAS SA ŽIKOM NIKOLIĆEM: Stanovnici ovog mesta uživaju u plivanju, ali i sportovima koje nudi ova reka!

(Espreso/ LepoteSrbije/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.