Kako se Bogorodica uznela na nebo? Otac Željko sve objasnio, evo kakva je bila njena smrt
Bogorodica, Foto: Printscreen Youtube

VELIKA GOSPOJINA

Kako se Bogorodica uznela na nebo? Otac Željko sve objasnio, evo kakva je bila njena smrt

Koliko je ovaj praznik omiljen u srpskom rodu govori i to što je majka svih srpskih manastira, Studenica, posvećena upravo Uspenju

Objavljeno:

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice u narodu se slavi kao Velika Gospojina. Kako pravoslavni narodi ukazuju poštovanje i ljubav Majci Božjoj najlepše je objasnio protoprezviter Željko Marković, dugogodišnji starešina Crkve Lazarice u Kruševcu.

Danas je Velika Gospojina, a otac Željko naglašava da svi pravoslavni narodi gaje ljubav i ukazuju veliko poštovanje Majci Božjoj, pa se tako i naš srpski pravoslavni narod još od vremena Svetog Save ističe svojom privrženošću Presvetoj Bogorodici.

- Sa posebnom radošću i svečanošću proslavljaju se praznici u Njenu čast. Jedan od najznačajnijih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici je praznik Uspenja koji je ustanovljen 15. avgusta u vreme vizantijskog cara Mavrikija.

Velika Gospojina
foto: SPC

Uspenje Presvete Bogorodice

- U ovaj dan, na praznik Uspenja Presvete vladičice naše Bogorodice praznujemo dan kada je Presveta Bogorodica prešla iz ovog života u večni život. Njenu smrt u Crkvi nazivamo Usnućem zato što Ona koja je rodila Bogočoveka Isusa Hrista, iako kao ljudsko biće podložna smrti, nije je iskusila na način kako je ostali ljudi dožive. Njena smrt bila je više kao san - bez muke, bez bola, tihi prelaz u večni život i zagrljaj Sina svoga.

Arhangelom Gavrilom joj je bilo objavljeno da će kroz tri dana da se upokoji, a Ona je poželela da pre toga još jednom vidi sve apostole. Nošeni oblacima, svi su se skupili da poslednji put zablagodare Bogorodici i da je vide. Oprostivši se od njih, mirno je predala svoj duh Bogu. Uz mnoštvo hrišćana sa duhovnim pesmama i cvećem, ispraćena je do groba u Getsimanskom vrtu gde je položena u grobnicu svojih roditelja svetih Joakima i Ane. Dok su Njeno telo nosili kroz grad, od Njega se neprestano širio blagouhani miris. Jedan jevrejski sveštenik se drznuo da rukama prevrne kovčeg, ali u tom trenutku anđeo Gospodnji mačem mu je odsekao ruke. Pošto se duboko pokajao zbog učinjenog svetogrđa, ruke mu se zaceliše.

Praznik omiljen u srpskom rodu

- Koliko je ovaj praznik omiljen u srpskom rodu govori i to što je majka svih srpskih manastira, Studenica, posvećena upravo Uspenju, a najlepši prikaz ovog praznika je freska u manastiru Sopoćani.

Kako za vreme Njenog života u telu, tako i po smrti, Njoj se sva Crkva i hrišćani obraćaju za pomoć i zastupništvo, a Ona svima pomaže i sve zastupa pred prestolom Sina svog: bolesnima daje isceljenje, slabima ukrepljenje, utvrđenje u veri i radost u ljubavi. Svaka molitva u crkvi se završava obraćanjem Presvetoj Bogorodici jer nema molitve koju Sin njoj neće ispuniti.

Radosno praznujući slavno prestavljenje Matere Božije sa zemlje na Nebo odajemo slavu i Rođenome od nje, koji je i nju sa slavom primio na Nebo.

Bonus video:

01:37

PATRIJARH PORFIRIJE ĆE BITI SA SVOJIM NARODOM U SEDIŠTU SPC Politikolog Nikola Jović: Verujem da će opet odluka o zabrani PASTI

(Espreso / Blic Žena / Branka Gajić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.