Ovo su najbolja mesta za život penzionera, a čak tri su nam u komšiluku: Evo po čemu se razlikuju od ostalih!
Budimpešta, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

putovanje

Ovo su najbolja mesta za život penzionera, a čak tri su nam u komšiluku: Evo po čemu se razlikuju od ostalih!

Ovo je devet najboljih mesta za penzionere u Evropi, prema portalu Travel and Leisure

Objavljeno:

Sve veći broj penzionera širom Evrope i Amerike odlučuje se za odlazak u penziju van matičnih država. Prema podacima američke Uprave za socijalnu sigurnost, više od 700.000 Amerikanaca prima svoje mesečne penzije u stranim zemljama. Evropa je posebno popularna destinacija, a nekoliko faktora objašnjava zašto.

Neki upenzioneri žele doživeti kulturu svojih predaka dok drugi možda žele provesti više vremena na kontinentu na kojem su uživali tokom odmora. Zavisno o zemlji ili gradu, evropske destinacije mogu ponuditi niske troškove života, prijatnu klimu ili visok kvalitet života.

S obzirom na to da postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, preporučuje se potražiti stručne savete o porezima i istražiti zdravstvenu zaštitu, uslove za vize i boravak, troškove najma, infrastrukturu i jezik.

Ovo je devet najboljih mesta za penzionere u Evropi, prema portalu Travel and Leisure.

Algarve, Portugal

Algarve
Algarvefoto: PrintScreen/ YouTube/ World Wild Hearts

Prelepe peščane plaže, Atlantski okean, idealno vreme tokom cele godine i obilje aktivnosti na otvorenom čekaju penzionere u ovom regionu na južnoj obali Portugala. Istorijski gradovi poput Silvesa nude prelepu mavarsku arhitekturu, a lokalni aerodrom i relativna blizina Lisabona čine region lako dostupnim.

Algarve se smatra jednim od najboljih mesta za penzionisanje na svetu, nudeći izvanredan izbor golf terena, zdrav način života, mediteransku ishranu i niske troškove života. Najbolje od svega - engleski jezik je široko rasprostranjen.

Pravni rezidenti mogu da se registruju kod Nacionalne zdravstvene službe kako bi dobili pristup javnim bolnicama i zdravstvenim centrima po principu plaćanja dok ideš, iako je vredno napomenuti da je privatno zdravstveno osiguranje neophodno kao uslov za dobijanje boravišne dozvole (drugo uslovi uključuju pasoš i dokaz o prihodima).

Ove dozvole su obavezne za penzionere koji žele da borave duže od tri meseca, a kada se izdaju, dozvola važi pet godina. Stanovnici takođe mogu da podnesu zahtev za trajnu dozvolu nakon isteka prvobitne dozvole. Ako jednostavno želite da odete u dužu posetu, a ne da se selite u zemlju, to je takođe moguće: nije potrebna viza za boravak kraći od 90 dana u periodu od šest meseci.

Bordo, Francuska

Bordo
Bordofoto: ROMAIN PERROCHEAU / AFP / Profimedia

Ovaj prelepi grad na obali reke u jugozapadnoj Francuskoj ima topla leta i blage zime. Smešten u blizini Atlantskog okeana i poznatih vinograda, nudi mnogo i posetiocima i stanovnicima. Brojni su muzeji, galerije, koncertne dvorane, javni parkovi, restorani, kafići, pijace i mesta za živahan noćni život. Putovanje do (i unutar) Bordoa je takođe lako zahvaljujući modernom sistemu brzih vozova koji ga povezuje sa različitim gradovima u Francuskoj i širom Evrope.

Francuski zdravstveni sistem je prepoznat kao jedan od najboljih u svetu, a na sreću potencijalnih stanovnika, dostupan je i nerezidentima pod određenim uslovima. Ako živite u zemlji tri uzastopna meseca i boravite najmanje 183 dana godišnje, imate pravo da se prijavite za javno zdravstveno osiguranje.

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta
Budimpeštafoto: Miloš Dojčinović

Sa prelepim istorijskim zgradama, odličnim restoranima, termalnim kupatilima i ljubaznim stanovnicima, Budimpešta postaje popularna destinacija za penzionisanje i Evropljana i Amerikanaca. Grad je stekao reputaciju po pristupačnosti početkom 2000-ih, ali iako su cene od tada porasle, troškovi života su i dalje niski – kirija košta oko 1.000 evra mesečno, a otmene večere oko 50 dolara.

Mađarska je članica Evropske unije, što olakšava kontinentalna putovanja (iako zemlja koristi sopstvenu valutu, forintu). Bogata kultura, živahan noćni život i lokacija na Dunavu privukli su veliku međunarodnu zajednicu.

Stranci mogu kupiti nekretnine u Budimpešti, a zdravstveni sistem se generalno smatra dobrim. Strani penzioneri mogu postati stalni stanovnici nakon samo tri godine neprekidnog boravka u Mađarskoj, pod uslovom da ispunjavaju određene kriterijume kao što je stalni i stabilan dom u toj zemlji.

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana
Ljubljanafoto: AP Photo Darko Bandic

Ljubljana sa oko 295.000 stanovnika sve je popularnija među penzionerima. Slovenija je postala nezavisna 1991. godine i članica je Evropske unije od 2004. godine, nudeći bogatu kulturu i raznoliko prirodno okruženje. U roku od nekoliko sati vožnje od Ljubljane možete pronaći širok spektar atrakcija, od jadranskih plaža i alpskih skijališta do italijanskog grada Venecije.

Slovenija ima dugu istoriju proizvodnje vina i nekoliko mesta svetske baštine Uneska, od kojih se jedno nalazi u centru Ljubljane. Glavni grad takođe nudi šarmantan spoj stare i nove arhitekture i urbano jezgro koje je u rangu sa mnogim poznatijim evropskim gradovima – ali bez gomile turista.

Zdravstvena zaštita se smatra zadovoljavajućom, a mnogi ljudi kupuju privatno zdravstveno osiguranje ako ne ispunjavaju uslove za javni program.

Split, Hrvatska

Split
Splitfoto: Profimedia

Kako navodi portal Travel and Leisure, Hrvatska, koja postaje sve popularnija turistička destinacija, veoma je atraktivna i kao mesto za penzionisanje. Ne samo da zemlja ima oko 5.800 kilometara obale, već topla, suva leta i blage zime stvaraju poželjnu klimu. Drugi najveći grad u zemlji, Split, nudi lak pristup nekim od najboljih plaža u Hrvatskoj. Rimski car Dioklecijan je tu sagradio svoju palatu, a njeni ostaci su uvršteni na Uneskovu listu svetske baštine. Restorani, barovi, kulturni i zabavni prostori i mnogi stanovnici koji govore engleski čine adaptaciju relativno lakom.

Američki državljani koji nameravaju da ostanu duže od 90 dana moraju da podnesu zahtev za privremeni boravak, a nakon pet godina života u Hrvatskoj mogu steći pravo na stalni boravak. Nekretninu u Hrvatskoj mogu kupiti i Amerikanci. Zdravstvena zaštita se smatra adekvatnom, a doktori koji govore engleski su dostupni.

Alicante, Španija

Smešten na jugoistočnoj obali Španije, Alikante nudi prelepe plaže, dinamičan noćni život i istorijske atrakcije. Klima je njegov najpoznatiji mamac - topli primorski grad se naziva najsunčanijim u Evropi - ali je kulinarska scena podjednako impresivna i ima jela po razumnim cenama, posebno sa svežim morskim plodovima.

Sa populacijom od nešto više od 330.000 ljudi, ima sve pogodnosti velikog grada, ali i dalje održava reputaciju prijatnog i prijateljskog mesta. Dobro je povezan sa destinacijama širom Španije zahvaljujući odličnom železničkom sistemu, a prometni aerodrom Alikante-Elče takođe olakšava putovanje.

Iako se tu mogu naći luksuzni stanovi, skromne domove je moguće iznajmiti za manje od 1.000 evra mesečno ili ih kupiti već od 100.000 evra. Zdravstvena zaštita je takođe pristupačna i, kao što je slučaj širom Španije, smatra se izuzetno kvalitetnom, sa najsavremenijom opremom i visoko obučenim lekarima. Oni koji žive van Evrope koji žele da provedu penziju u Španiji treba da pozovu lokalnu špansku ambasadu da podnesu zahtev za dugoročnu vizu za penzionisanje, koja se mora obnavljati svake godine. Nakon pet godina, možete podnijeti zahtjev za stalni boravak.

Valeta, Malta

Malta
Maltafoto: Profimedia

Valeta je glavni grad Malte, države koju čine tri ostrva u Sredozemnom moru, oko 96,5 kilometara južno od Sicilije. Iako ima populaciju od oko 6.000 ljudi, ovo mesto svetske baštine Uneska prevazilazi svoju veličinu u pogledu istorije i kulture. Atraktivne karakteristike uključuju živopisnu obalnu lokaciju na poluostrvu između dve zaštićene luke i arhitekturu koja datira iz 16. veka. Funkcionalni javni prevoz čini život još lakšim.

Glavni jezik pored malteškog je engleski, a zemlja ima veliku populaciju iseljenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Sjedinjenih Država. Pristupačnost je još jedan atraktivan faktor: jednosobni stanovi u regionu glavnog grada mogu se iznajmiti za samo 750 dolara mesečno, a namirnice i restorani su takođe po razumnim cenama.

Privatno zdravstveno osiguranje se preporučuje za neevropske imigrante i visoko je ocenjeno i jeftinije u poređenju sa američkim opcijama. Malta i SAD imaju sporazum koji omogućava izbegavanje dvostrukog oporezivanja dohotka. Pored toga, prebivalište se može uspostaviti na nekoliko načina, što olakšava penzionerima da se presele na Maltu.

Kinsejl, Irska

Smešten na južnoj obali Republike Irske, Kinsale je istorijski grad poznat po svojoj živopisnoj arhitekturi i pomorskoj kulturi. Za penzionere koji uživaju u aktivnostima na otvorenom, to bi moglo biti idealno mesto. Obalno područje nudi plaže, ribolov i jedrenje, dok su na kopnu dostupni biciklizam, planinarenje i jahanje. U blizini se nalazi jedan od najlepših golf terena u zemlji, Old Head, a čak i za one koji ga ne igraju, savršeno je mesto za šetnju uz morski povetarac i zadivljujući pogled.

Engleski se, naravno, govori, a gurmani će ceniti obilje restorana i svežih morskih plodova. Vreme je blago, a blizina grada Korka (30 minuta) omogućava lak pristup putovanju železnicom i međunarodnim letovima. Međutim, cene nekretnina su u porastu širom Irske poslednjih godina.

Što se tiče državljana SAD, za boravak duži od tri meseca, podnosioci zahteva za vizu moraju dokazati adekvatan prihod (oko 54.000 dolara godišnje) i značajnu uštedu. Vize za privremeni boravak mogu se obnavljati godišnje na pet godina, nakon čega se trajanje produžava na pet godina. Preporučuje se privatno zdravstveno osiguranje, a zdravstvena zaštita se smatra dobrom.

Prag, Češka Republika

Prag
Pragfoto: Wikipedia/Alvesgaspar

Ovaj jedinstveni i očaravajući grad posebno je gostoljubiv prema strancima – u njemu živi više od 200.000 imigranata i sve veći broj penzionera. Grad od sto kula, kako ga još zovu, najviše je pošteđen u Drugom svetskom ratu, o čemu svedoče njegove živopisne barokne i gotičke građevine. Ceo Stari grad je proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom, ali Prag je moderan i nudi visok kvalitet života, umetnost i muzeje, raznovrsnu kuhinju, kao i brojne istorijske pabove i inovativne pivare.

Pristupačne cene za iznajmljivanje mogu se naći odmah izvan centra češke prestonice, uključujući mnoge impresivne moderne stanove. Centralno smešten u Evropi, odlična je baza za istraživanje celog kontinenta. Pored toga, njen zdravstveni sistem je među najboljima u Evropi. Zdravstveno osiguranje je obavezno, ali po razumnoj ceni, a ima dosta kvalitetnih i dobro obučenih lekara, od kojih mnogi govore engleski. Američki državljani ili oni izvan EU koji žele da provedu penziju u Pragu moraju da dobiju dugoročnu vizu, počevši od zahteva u najbližem češkom konzulatu. Zahtev za stalni boravak se može podneti nakon pet godina legalnog boravka u Češkoj Republici.

Bonus video:

03:09

AKO KREĆETE IDUĆEG VIKENDA NA MORE, RAZMISLITE DVAPUT! Iz AMSS poručuju: Na prelazima nekoliko sati čekanja, I TO NIJE SVE

(Espreso/Blic Biznis/Anica Jelovac/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.