Jesenjih temperatura ni na vidiku, ali postoji tračak nade da će biti kiše: Evo kad će konačno malo da osveži
Vrućine, Foto: Beta / Dragan Gojić

vreme

Jesenjih temperatura ni na vidiku, ali postoji tračak nade da će biti kiše: Evo kad će konačno malo da osveži

Iako nam za tačno mesec dana kalendarski stiže jesen, jesenjih temperatura i kišovitih dana nema ni na vidiku

Objavljeno:

Vrelim temperaturama ne vidi se kraja ni početkom septembra, po svemu sudeći promena na meteorološkom planu gotovo da nema, pa su, kako se čini i naši meteorolozi "digli ruke" od prognoziranja vremena u narednom periodu.

Iako nam za tačno mesec dana kalendarski stiže jesen, jesenjih temperatura i kišovitih dana nema ni na vidiku. Kako je nedavno prognozirao meteorolog RHMZ-a, Slobodan Sovilj, obruč vreline ne popušta, pa ćemo samo tokom septembra meseca imati čak 20 tropskih dana sa temperaturama do 35 stepeni.

Vrućine
Vrućinefoto: Beta / Dragan Gojić

Prema poslednjim najavama meteorologa Sovilja i avgust mesec završićemo sa tropskim temperaturama, koje će se preliti i na septembar mesec.

- To znači da ćemo u prvim danima septembra imati maksimalne temperature između 30 i 35 stepeni u našoj zemlji, a kako bude septembar odmicao i dalje će biti dosta letnih dana s temperaturom preko 25 stepeni - rekao je meteorolog Sovilj nedavno za RTS.

Prognoza do daljeg staje u jednu rečenicu

S obzirom na to da se ni u narednom periodu u Srbiji ne vidi kraj ni vrućinama, ni sušama, izveštaji meteorologa sve su kraći.

Iako smo od Marka Čubrila navikli da dobijamo detaljnu prognozu potkrepljenu mapama, današnje predikcije stale su, izgleda, u samo jednu rečenicu.

- Osim povremenih pljuskova koji se očekuju početkom nedelje (najviše u utorak) sve do oko 06. septembra nema najave za bilo kakvo konkretnije zahlađenje - napisao je Čubrilo i dodao da više pljuskova možda biti tek krajem septembra, tačnije posle 29.

Čini se da i meteorolog Ivan Ristić nema čime konkretno da obraduje javnost kada su zahlađenja i kiše u pitanju, pa je, takođe kratko, na svom profilu naveo da će ovo gotovo izvesno biti najtoplije leto od kada se meri temperatura.

- Početkom avgusta nisam video kraj vrućinama, a ne vidim ih ni sada, iako se cirkulacija menja u toku sledeće nedelje. Visinski ciklon blizu nas krajem avgusta daje nadu za poneki pljusak, ali samo lokalno i kratkotrajno. Za vikend ponovo vruće i sparno, maksimumi od 34 do 38 stepeni Celzijusovih, a na vrelim tačkama Srbije blizu 40! Prema kraju avgusta to jest u drugoj polovini sledeće nedelje minorni pad temperatura na nivo od 32 stepena Celzijusovih do 36 stepena Celzijusovih. Veliki problem je i suša koja se nastavlja tako da je pijaće vode sve manje, a da ne govorim o vodi za poljoprivredu koje nema odavno - napisao je na svom fejsbuku Ristić.

Ipak, i on je ostavio tračak nade, da ćemo možda imati poneki pljusak i to u utorak.

1 / 2 Foto: Facebook/Ivan Ristić

- Pojavili su mi se pljuskovi kiše u modelu u utorak 27. avgusta nadam se da će ih biti. Cirkulacija iznad Evrope kreće da se menja sledeće nedelje, po meteorološkim pojavama idemo polako ka jeseni, ali temperaturno i dalje ne - napisao je Ristić na svom Fejsbuku.

Bonus video:

09:25

Detaljna vremenska prognoza meteorologa Todorovića za Kurir DRUGI DEO

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.