Ovo je najbahatiji sin političara za koga ste ikada čuli: Uživao u luksuzu, garderobi, piću, oca je oterao u grob!
Nikola Pašić, Foto: Wikipedia

bahatost

Ovo je najbahatiji sin političara za koga ste ikada čuli: Uživao u luksuzu, garderobi, piću, oca je oterao u grob!

Istoričarka Nevena Kovačević je na Instagram stranici Putevima srpske istorije podelila priču o „najbahatijem sinu srpskog političara“, a mnoge je iznenadilo da je u pitanju Radomir Pašić, sin Nikole Pašića

Objavljeno:

Radomir Pašić, sin Nikole Pašića važi za najbahatije dete nekog srpskog političara ikad, kaže istoričarka.

Istoričarka Nevena Kovačević je na Instagram stranici Putevima srpske istorije podelila priču o „najbahatijem sinu srpskog političara“, a mnoge je iznenadilo da je u pitanju Radomir Pašić, sin Nikole Pašića.

„Ko je gledao „Montevideo“ sigurno se seća kako je i tamo predstavljen. Ja sam tad i prvi put čula za njega. Skupa garderoba, zabave, pića, putovanja su samo mali deo njegovog bahaćenja“, navodi Nevena Kovačević i upoznaje nas s mladićem o kojem svakako ništa nismo mogli da pročitamo u istorijskim udžbenicima.

„Iako je Nikoli Rada bio mezimac, nije bio uzoran sin. Iz svih beogradskih škola je bio izbačen. Na kraju je završio privatnu školu, koju je Nikola Pašić uspeo da proglasi za javnu. Na fakultet je otišao u Pariz ali je i tamo trošio i rasipao novac. Toliko je bio razmažen da je navodno zbog lošeg zdravlja izbegao poziv da služi vojsci u Prvom svetskom ratu. U stvari je menjao žene po Parizu i trošio novac na luksuz. Čak je i trgovao oružjem sa zemljama koje su napale Srbiju“, piše istoričarka i uvodi nas u aferu „Beogradski asfalt“. Zvuči poznato?

„Jedna od najpoznatijih afera u kojoj je Radomir Pašić bio umešan bila je poznata kao „afera Beogradski asfalt“. Kao ministar saobraćaja, Radomir Pašić je bio optužen da je tokom modernizacije beogradskih ulica značajno preplatio radove. Optužbe su se odnosile na to da je sklapao ugovore s firmama koje su imale bliske veze s njegovom porodicom ili prijateljima, omogućavajući im velike zarade na račun države. Ovo nije i jedina afera u kojoj je prao novac, bilo ih je mnooooogo. Čak je hteo da nasamari i princa Đorđa kada je od njegove sestre Jelene predstavljajući se kao Đorđe u pismu tražio ogromnu svotu novca jer je navodno ostao bez novca. Kada je za sve ovo saznao i kralj, problem zvani „Pašićev bahati sin“ je postao još veći“.

Kažu da je upravo bahati sin Pašića „oterao u grob“, a ni tamo mu izgleda nije dao mira.

„Nikola Pašić je čak i sam izjavio kako će ga njegov Rada sahraniti. Da Radomiru ništa sem para nije bilo bitno govori i događaj neposredno pred Drugi svetski rat kada je ukrao bistu rođenog oca sa Novog groblja u nameri da je proda italijanskom kolekcionaru koji je bio oduševljen svim radovima Ivana Meštrovića. Policija ga je uhvatila još pre nego što je uspeo da iznese bistu iz zemlje, a vlasti Beograda tada su donele odluku o zabrani da bude sahranjen pored oca, smatrajući da bi i sam Nikola Pašić isto postupio.“

Interesantno vam je da čujete istorijske priče na ovakav način? Ekipa koja stoji iza stranice Putevima srpske istorije za 31. avgusta i 1. septembra vodi u obilazak najznačajnijih manastira Nemanjića.

Bonus video:

03:16

POSTOJI VERZIJA DA KNEZ LAZAR NIJE POGINUO U BICI NA KOSOVU! Istoričari komentarisali čuvenu bitku i postupak VUKA BRANKOVIĆA

(Espreso/Nova/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.