Kukuruz se sav osušio, a tek krompir: Suša napravila problem poljoprivrednicima, a tu je još jedna opasnost
Kukuruz, Foto: RINA

SUŠA

Kukuruz se sav osušio, a tek krompir: Suša napravila problem poljoprivrednicima, a tu je još jedna opasnost

Iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe poručuju da se usked ovakvih vremenskih uslova, mora posvetiti dodatna pažnja u svim zasadima

Objavljeno:

Dugotrajna suša zavrnula je slavine u skoro svim krajevima Srbije, ali svoj danak uzima i na njivama. Usled visokih temperatura u ovom preiodu godine najviše su pogođeni ratarski usevi, pre svega kukuruz i krompir.

- Imam nekoliko parcela na negde oko dva hektara, negde je kukuruz znatno bolji, međutim ima o lošijih parcela gde je trenutno kukuruz u fazi kada se ulebio, što znači da je suša to izazvala ranije”, kazao je za RINU Goran Bojović poljoprivrednik iz sela Brezovice.

Kukuruz
foto: RINA

Iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe poručuju da se usked ovakvih vremenskih uslova, mora posvetiti dodatna pažnja u svim zasadima.

- Važno je naglasiti da u onim predelima gde se radi navodnjavanje manje su štete, dok tamo gde toga nema ima čak I pukotina u zemlji gde se lišće suši, tu nema spasa. Suša, inače utiče i na povećanu brojnost štetočina, pre svega kukurznog plamenca i kukuruzne sovice. Visoke temperature veoma pogoduju namnožavanju ovih štetočina”, pojasnila je Ljiljana Stojković Jovanović iz PSSS.

Kukuruz
foto: RINA

Ona je naglasila da postoji i način zaštite useva od posledica suše I visokih temperatura.

- U principu, treba na vreme preduzeti mere, najpre do stenica, najbolje s proleća kada one tek izlaze iz skloništa tada odraditi neke mere, jer ih je u tom period naljakše suzbiti. Sada, u ovom momentu najugroženije su povrtarske kulture treba voditi računa jer one otvaraju puteve za prodor štetnih fitopatogena i raznoraznih gljiva. Trenutno, je predlog struke, ako je ikkao moguće navodnjavanje, da se parti situacija, a kod kukuruza je bitno proceniti momenat kada je on zreo da se skine sa parcela i naravno uslovi pri skladištenju”, rekla je Stojković Jovanović.

Bonus video:

03:09

Mala poljoprivredna gazdinstva u zaječarskim selima

(Espreso / RINA / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.