Kako se treba obući prilikom posete Tumanu? Evo šta piše u samom manastiru
Manastir Tumane / Arhivska fotografija, Foto: Fcacebook/Димитрије Плећевић

MANASTIR TUMANE

Kako se treba obući prilikom posete Tumanu? Evo šta piše u samom manastiru

Vernici u velikom broju odlaze u ovaj manastir da bi se molili za svoje ozdravljenje i isceljenje

Objavljeno:

U manastiru Tumane se nalaze mošti Prepodobnih Zosima Sinaita i Jakova, česnica moštiju Svetog Nektarija i ikona Kurske Majke Božije.

Vernici u velikom broju odlaze u ovaj manastir da bi se molili za svoje ozdravljenje i isceljenje, kao i za ozdravljenje svojih najbližih. Brojna su iskustva onih kojima je poseta ovoj svetinji navodno pomogla u iceljenju duše i tela. Za manastir Tumane često kažu da ima posebnu energiju i da se u njemu dešavaju čuda.

Brojna su pitanja tumanskih hodočasnika, a jedno od najčešćih je kako se obući pri poseti manastiru. U pravoslavnim manastirima pravila oblačenja vezana su za tradiciju. Ovo su pravila kojih bi se trebalo pridržavati pri odlasku, kako u manastir Tumane, tako i u druge svetinje:

1 / 4 Foto: Tv Hram / youtube

Posetioci moraju da poštuju određene smernice, kako bi pokazali poštovanje prema svetinji. Važan aspekt pravila oblačenja uključuje pokrivanje glave. Žene bi trebalo da nose maramu, odnosno da pokriju glavu, dok bi muškarci trebalo da skinu kapu, odnosno šešir pri ulasku u manastir. Takođe, u manastiru ne bi trebalo nositi upadljivu, neprimerenu odeću. Odeća provokativnog izgleda se izbegava.

Danas gotovo ispred svakog manastira postoji tabla na kojoj su definisana pravila ponašanja. Tako i ispred manastira Tumane postoji znakna kome piše kako treba biti odeven prilikom ulaska u manastirski prostor. Pored zabrane upotrebe mobilnih telefona, fotografisanja, uvođenja kućnih ljubimaca, takođe je naznačeno da nije prikladno dolaziti u kratkim pantalonama, majicama bez rukava i u papučama.

Bonus video:

00:34

Čudotvorac Tumanski:

(Espreso / Mondo / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.