Koji su simptomi majmunskih boginja? Doktorka Lazarević objasnila sve o virusnoj infekciji koja hara Afrikom
Ivana Begović Lazarević, Foto: Prva TV Printscreen

preti li epidemija i Srbiji?

Koji su simptomi majmunskih boginja? Doktorka Lazarević objasnila sve o virusnoj infekciji koja hara Afrikom

Ivana navodi da je broj obolelih na Afričkom kontinentu i Demokratskoj republici Kongo povećan

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje, zbog širenja virusa em poks, poznatog kao majmunske boginje. Šta su majmunske boginje, ko su najugroženiji pacijenti i preti li epidemija i Srbiji, otkrila je u emisiji "150 minuta" Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ivana navodi da je broj obolelih na Afričkom kontinentu i Demokratskoj republici Kongo povećan, ali da se oboleli pojavljuju i u Ruandi, Ugandi gde nije bilo ranije registrovanih obolelih.

- To je virusna infekcija iz istog roda virusa gde su i velike boginje, samo što te promene na koži su diskretnije nego što je bilo kod oboljvanja od velikih boginja. Velike boginje su virusna infekcija, koje su iskorenjene u celom svetu, globalno, više nije prisutan ni prouzrokovač, odnosno virus, a rezervoar za velike boginje je samo bio čovek i globalnom vakcinacijom, čovečanstvo je uspelo da potpuno iskoreni tu bolest, da više nigde u svetu nema ni obolelih, ni prisutnog virusa, osim možda u nekim eksperimentalnim laboratorijama - kaže Ivana i dodaje da s obzirom na to da su majmunske boginje virusna infekcija, nema uzročnog lečenja, već samo simptomatske terapije, da se obolelima ublaže tegobe.

Ivana Begović Lazarević
Ivana Begović Lazarevićfoto: Prva TV Printscreen

- Bolest je u većini slučajeva blago izražena, otprilike traje 2-4 nedelje. Javlja se otprilike posle 5-21 dan, ali to bude uglavnom oko 8 dana nakon kontakta sa obolelom osobom. Može se preneti bliskim kontaktom sa kožom, odnosno sa tim lezijama na koži, a može da se prenese i preko respiratornih kapljica, ali to je ređi tip prenosa, jer je potreban produženi kontakt lice u lice sa obolelom osobom - kaže Ivana, dodajući da je moguće da se zarazimo i preko nedovoljno termički obrađenog mesa obolele životinje.

Majmunske boginje
Majmunske boginjefoto: Profimedia

Kada je o simptomima reč, doktorka ističe:

- Od toga se uglavnom ne umire. Uobičajno je da osoba prva 2-3 dana ima povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, u leđima i onda se otprilike, posle 2-3 dana pojavi ospa, koja prvo kreće na licu, može da se javi i u sluzokoži usne duplje, širi se na ruke, noge, u 70 posto su zahvaćeni dlanovi, tabani, u genitalnom predelu i ta ospa prolazi više stadijuma. Prvo se samo crveni, posle liči na bubuljicu ta promena, onda se ispuni tečnim sadržajem, kao plikčić, to pukne, zameni se krastom i kad se sve promene na koži pređu taj krastasti stadijum, prođu i ovi opšti simptomi, temperatura, glavobolja, smatra se da je osoba izlečena i nije više zarazna po svoje okruženje.

U Beogradu je 2022. godine bilo zableženo 34 slučaja majmunskih boginja.

Bonus video:

02:36

ISPOVEST MAJKE: Zbog OVE nemarnosti je moje dete od šest meseci dobilo male boginje! Epidemiolog: Ovo je nedopustivo u sistemu!

(Espreso/ Prva/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.