Danas je Preobraženje, a samo ovako je pravilno postiti: Mnogi vernici ne znaju pa pogreše
Preobraženje, Foto: SPC

SPC

Danas je Preobraženje, a samo ovako je pravilno postiti: Mnogi vernici ne znaju pa pogreše

Praznik Preobraženje, posvećen je trenutku kada se, prema Hrišćanskom predanju, Hristos pred apostolima preobrazio

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Preobraženje Gospodnje, jedan od 12 velikih praznika posvećenih Isusu Hristu, u narodu poznat i kao letnje Bogojavljenje.

Spada u red nepokretnih praznika, pa se svake godine održava 19. avgusta po gregorijanskom, odnosno, 6. avgusta po julijanskom kalendaru. Kako uvek pada u vreme Gospojinskog posta, posne trpeze su obavezne, baš kao i jedno posebno, simbolično voće!

Zašto se slavi Preobraženje?

Praznik Preobraženje, posvećen je trenutku kada se, prema Hrišćanskom predanju, Hristos pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost na gori Tavor.

Po Mateju, jednog dana, a treće godine propovedi na zemlji, Isus je na goru Tavor poveo apostole Petra, Jakova i Jovana, kako bi se zajedno molili Bogu. Za vreme molitve, Hristovo lice se preobrazilo i zasijalo poput sunca, a odeća mu je postala sjajna i bela kao sneg. Tako se Isus preobrazio pred svojim učenicima, čime je njegova božanska priroda postala vidljiva. Prema verovanju, apostolima su se prikazali i proroci Ilija i Mojsije, a začuli su i Božiji glas, koji im je poručio da ne gube veru u Njegovog sina i Njega.

Na ikoni Preobraženja predstavljen je Isus Hristos na gori u beloj odeći, okružen svetlošću, sa Mojsijem i Ilijom, dok ispod planine, na zemlji leže trojica apostola - Petar, Jakov i Jovan.

Veruje se da se, uoči praznika, na nebu otvaraju "Božja vrata" na kojima se pojavljuje sam Gospod i ispunjava želje.

Preobraženje
foto: Printscreen/spc

Kako se posti za Preobraženje?

Pravoslavni vernici na Preobraženje poste, a čak i oni koji inače konzumiraju mrsnu hranu tokom Gospojinskog posta, to nikako ne bi trebalo da čine na današnji dan. Dok jedni jedu samo hleb i voće, najčešće grožđe, drugi na današnji dan prazničnoj trpezi pridodaju ribu i vino.

U crkvama se na kraju svetih liturgija, osveštava grožđe i deli narodu, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, a u krajevima gde nema grožđa, to se čini sa bilo kojim drugim voćem.

Grožđe se deli i na grobljima, za pokoj duša mrtvih.

U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

Bonus video:

01:37

PATRIJARH PORFIRIJE ĆE BITI SA SVOJIM NARODOM U SEDIŠTU SPC Politikolog Nikola Jović: Verujem da će opet odluka o zabrani PASTI

(Espreso / Prva / M.K / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.