Kako se ostavlja bakšiš u all inclusive hotelima? Srbi zbunjeni, svuda druga pravila, Turska je tek posebna priča!
Hotel, Foto: EPA EDEM SARHIN, Printscreen/Instagram/Calista Luxury Resort, Printscreen/Youtube/World Wild Hearts

odmori

Kako se ostavlja bakšiš u all inclusive hotelima? Srbi zbunjeni, svuda druga pravila, Turska je tek posebna priča!

Priča o bakšišu i uslugama u all inclusive hotelima pojavila se u anonimnoj objavi na Reditu, kada je jedan momak iz Srbije koji uskoro odlazi na odmor u Turskoj, upitao koliko je zapravo dovoljno bakšiša ostaviti osoblju hotela

Objavljeno:

Iako mnogi smatraju da ostavljanje bakšiša radnicima u hotelu nije nužno, praksa pokazuje da je ova navika u stvari prilično uobičajeno, skoro kao i ostavljanje bakšiša konobaru u kafiću.

Priča o bakšišu i uslugama u all inclusive hotelima pojavila se u anonimnoj objavi na Reditu, kada je jedan momak iz Srbije koji uskoro odlazi na odmor u Turskoj, upitao koliko je zapravo dovoljno bakšiša ostaviti osoblju hotela.

"Sledeće nedelje devojka i ja idemo prvi put na letovanje u Tursku. U pitanju je all inclusive resort. Na raznim forumima i Fejsbuk grupama sam video da ljudi često daju bakšiš osoblju hotela radi bolje usluge.

Na primer prilikom čekiranja stave novac u pasoš da bi dobili bolju sobu, ili konobaru u restoranu, itd. Ima li neko iskustvo iz prve ruke da li stvarno tako funkcionišu stvari. I koji iznos bi bio OK, 5-10-20 evra?", upitao je on.

"Ostaviš bakšiš i gledaju te kao kralja"

Na svoje pitanje, dobio je različite odgovore

"Čuo sam priču od ortaka da te tamo generalno gledaju kao kralja, ali ako hoćeš da se baš polome oko tebe daš im neki bakšiš tu i tamo", "Mi smo ostavljali jedino čistačicama kad smo znali da će doći da srede sobu, ostavljali smo im na jastuku ili negde gde je vidljivo. Oko 5/10 evra smo im ostavili", "Iz prve ruke info, Tunis all inclusive. Za mene ima veze ako staviš novac u pasoš. Doplatili smo za sobu sa pogledom ali agencija jasno kaže da ne može toliko da utiče na to, stavili smo 10 evra u pasoš i kada smo kasnije došli po ključeve od sobe kroz šalu nam je stavio do znanja da je soba dodeljena zbog bakšiša", "Možeš i 5 evra, koliko god si u mogućnosti, nema pravila. Ali u ozbiljnom hotelu, na letovanju od 15 noćenja, gde je 200 evra noćenje se 50 evra smatra simbolikom", glasili su samo neki od komentara.

Hotel
Hotelfoto: Profimedia

"Turski all inclusive nije kao drugi"

Jedan reditor je ipak bio stava da bakšiš zapravo ništa i ne znači u Turskim hotelima - barem ne u onoj meri kao u drugim zemljama.

"Turski all inclusive nije jednako bilo koji drugi all inclusive. To što kažu da za jelo ima 15 salata, računaj da su sve od paradajza i krastavca, neke začinjene, neke zamešane sa pavlakom, neke sa manjim ili većim odnosom jednog ili drugog, i njima je to 15 legitimnih salata, iako su u suštini to maksimalno 2 ili 3… Isto primeni na sve ostale stvari. Piće besplatno, pa onda malim slovima šta spada pod ta pića i vremenski okvir kada je besplatno… Tako da ti ta priča o davanju bakšiša neće nešto pomoći preterano. Možda da konobaru daš kutiju cigara, pa će jedno 2-3 dana da te brže služi, posle te opet zaboravi - bar sam ja tako uradio jer lik za 15 gostiju raznosi piće dva sata jer ga jednostavno mrzi. Video sam da puši, dadoh mu moju kutiju i rekoh da sam kao kupio pogrešne, lik me uvek prvog služio, ali to je trajalo koliko i kutija. Nemaš potrebe da ima daješ nikakve bakšiše niti šta slično, sve već imaš obezbeđeno i to ti je to" napisao je on.

Bonus video:

20:50

CENTRALNI DNEVNIK 18.08.2024

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.