U ovom selu u Kuršumliji se život ponovo vraća: Mladi ovde osnivaju porodice, nikla crkva, a sada će imati i put!
Foto: Printscreen/RTS1

život na selu

U ovom selu u Kuršumliji se život ponovo vraća: Mladi ovde osnivaju porodice, nikla crkva, a sada će imati i put!

Selo Igrište nekada je imalo stotine stanovnika, danas ih je samo desetak domaćinstava rešenih da ostanu na svojim ognjištima

Objavljeno: 07:35h

Iz opštine Kuršumlija, koja ima 92 sela, proteklih decenija uglavnom se odlazilo. Poslednjih godina u neka od kuršumlijskih sela mladi se vraćaju i ostaju da zasnuju porodice. Jedno od takvih je i selo Igrište – na samoj Administrativnoj liniji sa KiM. Ovo selo je prvo u Srbiji podiglo spomenik junacima Gvozdenog puka. Meštani su podigli i crkvu, a u planu je i izgradnja novog puta.

Selo Igrište nekada je imalo stotine stanovnika, danas ih je samo desetak domaćinstava rešenih da ostanu na svojim ognjištima. Raduje sve više mladih koji ovde formiraju porodice i budućnost grade poslovima na svom imanju.

"Ovde imamo velike mogućnosti za zdravu hranu, čistu vodu, netaknutu prirodu, sve uslove za miran, fin i lep život. Sve proizvedemo na našem imanju. Zato sam odlučio da se vratim i pokušam da živim i opstanem gde su bili moji dedovi, pradedovi i svi preci'', kaže meštanin ovog sela Mitar Jevremović.

Igrište
Igrištefoto: Printscreen/RTS1

Tokom leta i jeseni selo oživi kada se i oni koji su otišli vraćaju svojim korenima i planiraju obnovu rodnog kraja.

Radovi na crkvi

Meštanin Radosav Petrović u prvi plan ističe mobe i radne akcije u selu Igrište povodom gradnje crkve.

"Novu crkvu smo počeli da radimo 1995. godine i tu je za jedno pet, šest godina podignuta crkva, pa se stalo. Bilo je lufta jedno petnaestak godina, pa smo onda aktivirali, dali neke finansijske injekcije da se to pokrene i danas je to već na samom kraju", navodi Petrović.

Crkva
Crkvafoto: Printscreen/RTS1

I Arsenije Todorović iz Kuršumlije pomaže u razvoju sela.

"Svako je prema svojim mogućnostima pomogao koliko je mogao – i oko organizacije, pribavljanja sredstava i rada. Tako da smo nejveći i najskuplji deo posla oko izgradnje crkve završili", naglašava Todorović.

Put do junaka iz "Gvozdenog puka"

Igrištani kažu da im jedino nedostaje put i da bi desetak kilometara asfalta umnogome promenilo život gorštaka, te dalo šansu za razvoj kraja koji je poznatog i po junacima "Gvozdenog puka".

Igrište, Selo, Kuršumlija
foto: Printscreen/RTS1

Štab Drugog pešadijskog puka prvog poziva poznatijeg kao "Gvozdeni puk"

"Put nam apsolutno nedostaje jer je ovo selo čekalo 98 godina da se podigne prvi spomenik 'Gvozdenom puku'. Nadam se da će da nam modernizuju put da bi ljudi mogli da dođu", zaključuje Života Jevremović iz sela Igrište.

Novi asfalt pruža i nadu u budućnost da će brda da se zabele jaganjcima, a padine organskim voćem.

Bonus video:

00:21

Konstrakta održala koncert u Nišu

(Espreso/RTS/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.