"Ja sam Romkinja čiji su roditelji imućni, ali imam problem sa muškarcima" Ostave je čim vide gde živi
Devojka, Foto: Profimedia

ISPOVEST

"Ja sam Romkinja čiji su roditelji imućni, ali imam problem sa muškarcima" Ostave je čim vide gde živi

Predrasude utiču da mnogi Romi kriju svoje poreklo

Objavljeno:

Jedna Romkinja podelila je na platformi „Ispovesti“ svoju priču i izazvala brojne reakcije. Ona je, nažalost, izložena stereotipima i predrasudama koje joj komplikuju život i vode u razne oblike diskriminacije.

Predrasude utiču da mnogi Romi kriju svoje poreklo, a takav odnos drugih usporava njihovo obrazovanje, kao i opšti napredak. Ovo je jedna od takvih priča.

„Zašto ljudi imaju predrasude? Romkinja sam, međutim, uopšte ne izgledam tako, završila sam srednju školu, sada se spremam za prijemni na fakultet, moji roditelji su imućni i dobro poznati u ovom malom gradiću u kojem živim“, počela je devojka svoju ispovest i dodala:

„Ono što me najviše zaboli jeste kada se smuvam sa nekim dečkom i on me doveze do kuće, odmah je neka glupa reakcija tipa: „Jao, pa nisam znao da ovde živiš“, aludiraćuji na to da nisu znali da sam Romkinja. I tako unedogled. Sutradan, odmah posle toga, izmišljaju razne razloge za raskid. Šta je problem tim ljudima? Ne razumem zašto postoje takve predrasude u 21. veku. A ja, kao svako glupo žensko, uvek se zaljubim do ušiju i posle mi đavo bude kriv“.

Ja volim Romkinju

Ispovest Romkinje izazvala je različite komentare.

„Žao mi je, ali većina Roma ima poseban mentalitet i način života i jako se teško tu uklopiti. Tvoja porodica je verovatno izuzetak i gledaj ako ikako možeš da se skrasiš sa nekim van svoje zajednice. Srećno i drago mi je da se školujes, ljubav će doći, samo veruj“, napisao je neko.

„Pa, realno, dobro si rekla ovo na kraju da si sama kriva. Dakle, smuvaš se s likom, on te nakon toga odvede kući, sutradan smišlja razloge za raskid... Raskid čega? Što si se jedno veče spetljala s njim? Možda se nisi dobro izjasnila, ali više ima smisla da ti se ne jave ako su već dobili ono što su tražili to veče nego što si Romkinja...“, smatra drugi komentator.

Jedan Peđa podelio je svoje iskustvo:

„I ja se pitam zašto u 21. veku postoje te predrasude. Ja volim Romkinju, koja je bolja od bilo koje druge devojke, i učiniću sve da ostanem s njom jer sam pravo sretan pored nje!!!“

„Pre bilo kakvog upoznavanja trebala si da spomeneš svoju nacionalnost, ne bi bila povređena, jer oni koji bi od samog starta znali da si Romkinja ne bi imali ništa s tobom. Probaj da nađeš momka koji je iste nacionalnosti“, savetuje osoba koje se potpisuje kao „Neka tamo“.

„Meni je majka poluromkinja, a otac Srbin. Možda sam malo tamnije puti, imam tamnu kosu i oči. Moji roditelji rade neke normalne poslove, ja studiram, ceo život sam bila odlikas, uvek sam čista, uredna, sređena tip-top, kulturna i odmerena. Nikad u životu me niko nije diskriminisao, svi su ljubazni prema meni, verovatno niko nema pojma da uopšte imam te gene. Sve je u tome kako predstaviš sebe“, poručila je devojka koja se predstavlja kao „Glavu gore“. Ona je dodala:

„I još da dodam, ne parazitiramo, ne primamo nikakvu novčanu pomoć od države, nema nas desetoro dece nego dvoje, kad sam upisivala srednju i faks DEBELO sam zagrejala stolicu i rangirala se isto kao i svi ostali“.

Bonus video:

02:37

ROMI PRAVOSLAVCI U SRBIJI DANAS OBELEŽAVAJU SLAVU U ČAST TETKICE BIBIJE

(Espreso Vesti / Blic Žena / Tamara Ilić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.