Evo da li vam se može vratiti novac ako odustanete od puta u Grčku zbog požara: Iznenadiće vas odgovor
Požar, Foto: Društvene mreže, Aleksandra Čolić

vatrena stihija

Evo da li vam se može vratiti novac ako odustanete od puta u Grčku zbog požara: Iznenadiće vas odgovor

Međunarodni propisi i Zakon o zaštiti potrošača (član 107.) u ovom slučaju prilično su jasni, da bi putnici mogli da odustanu i dobiju svoj novac nazad, najpre mora da bude proglašeno vanredno stanje

Objavljeno: 11:59h

U požarima koji su zahvatili delove Grčke uništeno je 10.000 hektara šuma, uništeno oko 100 kuća, kao i drugih objekata i automobila, saopštile su grčke vlasti. Iako nema većih aktivnih požara, izolovani požari i dalje gore, pa je oko 530 vatrogasaca i 145 na terenu, saopštila je vatrogasna služba.

Kako smo saznali, u području koje je zahvatila vatrena stihija, nema srpskih turista, a prema nezvaničnim informacijama koje je MONDO dobio, za sada nema najava otkazivanja aranžmana turista koji planiraju da posete ovo omiljeno letovalište naših državljana.

Šta je sa turistima koji će u narednim nedeljama krenuti put Grčke i odavno su uplatili aranžmane za neka letovališta koja se nalaze u blizini žarišta požara - mogu li otkazati odmor i očekivati povraćaj novca?

Međunarodni propisi i Zakon o zaštiti potrošača (član 107.) u ovom slučaju prilično su jasni, da bi putnici mogli da odustanu i dobiju svoj novac nazad, najpre mora da bude proglašeno vanredno stanje (zbog elementarne nepogode u državi odredišta). Samo u tom slučaju moguće je tražiti povraćaj novca od hotelijera ili prevoznika...

S obzirom na to da ovog puta to nije slučaj sa regijom oko Atine, za sada to nije moguće pa prema Zakonu agencija ima pravo da naplati sve stvarne troškove - to su svi oni troškovi koje je putnik platio i oni mogu da idu do 95 odsto ukupne cene.

Slovo zakona potvrdio nam je i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić, koji je rekao da "strah nije dovoljan da bi u ovom slučaju mogao da se očekuje potpuni povraćaj novca".

"Obeštećenje za otkazivanje turističkog aranžmana može se očekivati samo ukoliko su putnici zaista ugroženi, ukoliko ne postoji neka alternativa smeštaja ili ukoliko se evakuiše prostor na kome turisti borave. Kada je reč o okolini Atine, mi za sada nemamo ugroženih ljudi", rekao je on za Mondo.

Izdato upozorenje za Halkidiki, Svetu Goru i Tasos

Prema Mapi predviđanja požarnog rizika koju je izdao Generalni sekretarijat civilne zaštite, za danas, sredu 14. avgusta, predviđa se veoma visok rizik od požara (kategorija rizika 4) za sledeća područja - region Centralne Makedonije (Halkidiki, uključujući Svetu Goru). Region Istočne Makedonije i Trakije (Tasos, Rodopi, Evros, uključujući ostrvo Samotraki) i region Severnog Egeja Lemnos).

Iz tog razloga, sprovodi se 2. faza operativne pripravnosti Vatrogasne jedinice i vršiće se patrole vazdušnog osmatranja, kao i patrole vatrogasnih, policijskih i vojnih snaga.

Šumski požari nisu novost u Grčkoj, naročito tokom letnjih meseci i visokih temperatura, poručuju meteorolozi, a ekstremni toplotni talasi koji traju nedeljama, dodatno otežavaju.

To je nešto što bi putnici morali da imaju u vidu prilikom odabira destinacije za odmor, objašnjavaju nam turistički radnici, kada smo ih pitali da li bi bilo "fer" vratiti novac putnicima koji zbog elementarnih nepogoda, iz straha, odluče da odustanu od unapred uplaćenog odmora.

Da nikome nije u interesu da rizikuje živote ljudi saglasan je i Seničić, koji nam je rekao da sasvim sigurno nijedna agencija neće slati putnike u letovališta koja nisu bezbedna, za koje je stiglo upozorenje najvišeg stepena na neku elementarnu nepogodu. To, objasnio je, u krajnjoj liniji posle uvećava troškove i samoj agenciji, koja u tim situacijama moraju da obezbede povratak putnika kući i pokriju dodatne troškove turističkih agencija.

Povraćaj novca zavisi od vremena otkazivanja

Prema standardima opštih uslova putovanja, koje je Juta istakla na svom sajtu, putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti organizatora.

Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade. Ukoliko putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova.

U ostalim slučajevima na sledeći način se obračunava naknada koju plaćaju putnici - 10 odsto ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja, 20 odsto ako se otkaže od 29 do 20 dana pre početka putovanja, 40 odsto ako se otkaže od 19 do 15 dana pre početka putovanja, 80 odsto ako se otkaže od 14 do deset dana pre početka putovanja, 90 odsto ako se otkaže od devet do šest dana pre početka putovanja, i 100 odsto ako se otkaže od pet do nula dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

Srbija poslala svoje vatrogasce u Grčku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je juče iz baze Helikopterske jedinice specijalističke timove Sektora za vanredne situacije MUP-a kao i tri helikoptera Helikopterske jedinice koji će pomagati u gašenju požara u Grčkoj i to preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Ministar je izjavio da se u Grčku upućuje helikopter Kamov Ka-32, ruske proizvodnje, nosivosti do pet tona vode, koji će biti od velike pomoći u gašenju požara, a budući da je Grčka tražila i pomoć za gašenje požara na tlu, biće upućeno i 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila.

Vatra guta sve pred sobom

Stotine vatrogasaca, uz podršku vatrogasnih vozila i vodenih bombi iz aviona, bore se sa požarom koji je izbio u nedelju u blizini sela Varnavasa, 35 km severno od Atine i zhvatio kuće, vozila i delove suve šume.

Podstaknut olujnim vetrom, požar se u ponedeljak preselio iz šumovitog, brdovitog područja u predgrađe, zagušivši grad dimom i pepelom i izazvavši paniku u kvartovima koji decenijama nisu videli požar tako blizu centra.

Vatra je u ponedeljak stigla do Vrilisija, oko 14 kilometara od centra Atine, gde je pronađena jedna mrtva osoba, saopštili su vatrogasci.

Bonus video:

01:08

STRAVA I UŽAS U VALENSIJI: Vatra progutala 2 velike stambene zgrade, mrtve još broje, strahuje se da ima više od 20 žrtava

(Espreso/Mondo/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.