Kako zaštiti decu od stomačnog virusa, komaraca, korone, morbila ako dete nije vakcinisano: Stručnjak sve objasnio!
Dr Saša Milićević, Foto: AP Photo Seth Wenig, Kurir TV, EPA LUKAS BARTH TUTTAS

zdravlje dece

Kako zaštiti decu od stomačnog virusa, komaraca, korone, morbila ako dete nije vakcinisano: Stručnjak sve objasnio!

Mnogi roditelji su zabrinuti i postavlja se pitanje na koji način mogu da zaštite decu u jeku epidemije

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Virusne infekcije veoma su česta pojava kod dece, naročito ako se radi o epidemiji virusa koji pogađaju kolektiv, a među njima su i morbile. U Srbiji je registrovan 181 slučaj morbila zaključno sa 7. julom ove godine, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Sve obolele osobe su nevakcinisane i uzrasta su od 11 meseci do devet godina, govore podaci.

Pored toga, pojavio se i nov soj korone i epidemija se polako širi celom zemljom, a tu je i virus Zadnog Nila koji najviše prenose komarci.

Mnogi roditelji su zabrinuti i postavlja se pitanje na koji način mogu da zaštite decu u jeku epidemije. O ovome smo porazgovarali sa pedijatrom i pulmologom dr Sašom Milićevićem.

"Ujedi komaraca mogu da naprave problem deci koja imaju jako osetljivu kožu. Deca se češaju po mestima gde su bila ujedena, na taj način iziritira se koža i dogodi se infekcija. Takođe, moguće je i oticanje prilikom ujeda komaraca. Ukoliko recimo komarac ujede dete za očni kapak moguće je da on otekne. Ipak, najnegativnije reakcije se događaju kod dece koja pate od alergija i onda ti ubodi komaraca po telu deteta mogu da izazovu alergijsku infekciju i telo deteta može da otekne.", objašnjava dr Milićević za Espreso.

Ujed komarca
Ujed komarcafoto: Mario Saccomano / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako kaže, ne treba čuvati vlažne stvari u stanu, treba izbegavati voditi decu u močvarna područja, a ukoliko sa decom posećujete šumu, trebate da se obučete za takve prilike i ono što je najvažnije, kožu treba mazati adekvatnom kremom za zaštitu komaraca.

"Bitno je da ljudi iz stana sklone stvari koje su vlažne. Recimo, stanari u zgradama vrlo često na terasama čuvaju saksije. Te saksije sa biljkama i zemljom koje se redovno polivaju mogu biti mesto razmnožavanja komaraca. Takođe, treba izbegavati i posećivati močvarna područja. Ukoliko ste skloni da sa detetom šetate kroz šumu, onda se preporučuje nošenje dugih rukava i nogavica kako bi se dete zaštitilo od ujeda komaraca. Naravno, veoma je nezgodno nositi duge nogavice i rukave tokom ovih vrućina, ali opet postoji ogromna hladovina u šumi. Isto tako je obavezno kožu mazati kremom i preparatima za zaštitu kože od komaraca, ti preparati se proizvode i za bebe. Takođe, preporučuje se i korišćenje klima uređaja jer to smeta komarcima, tako da je bolje držati u stanu ili kući zatvorene prozore i upaliti klimu i tako se hladiti, umesto obratno", objašnjava dr Milićević.

Što se tiče stomačnih virusa koji uglavnom pogađa mališane, dr Milićević kaže da se oni prenose najčešće kontaminiranim rukama i da je zbog toga veoma bitno da deca redovno održavaju higijenu.

"Trenutno vlada epidemija najrazličitijih stomačnih virusa, a najzastupljeniji su rotavirus, adenovirus i noravirus. Ranije je postojala tačna sezona kada se oni pojavljuju, međutim danas je to tokom čitave godine. Virusi se prenose na najrazličitije načine kod dece. Ali najviše kontaminiranim rukama, kada su deca imala proliv i onda tim ručicama prenesu virus drugom detetu, a može se prenositi i putem igračaka koje ona međusobno dele", kaže dr Milićević i dodaje:

Dete radi PCR test
Dete radi PCR testfoto: Profimedia

"Simptomi kod dece su malaksalost, dijareja, nekada povišene temperatura i ono što je najopasnije dehidratacija. Razlog, jer većinu tela dece čini voda, tako da treba voditi računa o tome."

On smatra da deca trebaju da budu obazriva po pitanju korone, ali sa druge on tvrdi da je novi soj neuporedivo slabijeg intenziteta od prvog naleta korone koji se dogodio Srbiji 2020. godine.

"Ova soj korone je manje agresivan nego onaj prethodni. Simptomi su značajnije blaži. On izaziva kašljanje i kijanje. Prenosi se na isti način kao i stomačni virusi - kontaminiranim ručicama. Deca vole da čačkaju nos, stavljaju ruku preko usta kada zevaju, što jeste bon-ton, ali zaboravljamo da je ta ruka kontaminirana. Zato preporučujem obavezno pranje ruku kod dece i kod kuće, i u vrtiću i u školi", tvrdi dr Milićević.

Na pitanje da li treba decu koja nisu primila MMR vakcinu voditi u park ili na druga mesta kako bi se igrala sa ostalom decom, doktor odgovara:

"Deca ne trebaju da idu na mesto u kome se nalazi neko za koga se zna da ima morbile. Ukoliko dete nije primilo MMR vakcinu ne treba da se kreće u krugu društva deca koja takođe nisu vakcinisana i za koje postoji sumnja da su zaražena morbilama. Dakle, trebaju da izbegavaju igraonice ili rođendane na kojima se nalaze takve osobe", zaključuje on.

Bonus video:

01:16

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA NA POLIO VIRUS KOJI IZAZIVA DEČIJU PARALIZU: Uskoro odredbe za zaštitu, MOGUĆA VAKCINA?

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.