Koju hranu smete da unesete u Grčku? Evo šta će vam biti oduzeto, obavezno se informišite!
Grčka ilustracija, Foto: Profimedia

detaljan spisak

Koju hranu smete da unesete u Grčku? Evo šta će vam biti oduzeto, obavezno se informišite!

Ono što je važno naglasiti jeste da tolerancija grčkih carinika ne znači da treba da se previše opustite i ponesete sa sobom sve što vam padne na pamet.

Objavljeno:

Gotovo da nema Srbina koji makar jednom nije pitao nekoga "a šta smem da ponesem od hrane u Grčku", nadajući se da će domaće šunke, slanina i smrznuto kuvano jelo biti na tom popisu. Međutim, sem konzervisane hrane, taj spisak je dosta limitiran zbog čega nije retko da na Evzoniju iz torbi i rančeva u kanti završi velika količina hrane.

Iako Grci uglavnom gledaju kroz prste kada je u pitanju unos zabranjenih namirnica, svake godine kada nema gužve, na početku same sezone, grčki carinici vrše detaljan pregled prtljaga putnika u autobusima turističkih agencija. Tokom tih pregleda, obično nekolicina naših putnika ostane bez hrane, jer im se oduzimaju zabranjene namirnice. U samom piku, tokom jula i avgusta, gotovo da je i nema, ali bitno je naglasiti da ni tada ne okušavate sreću, jer ćete ostati bez hrane.

Pitanje o unosu hrane tokom puta u Grčku, danas je ponovo aktuelizovano pitanjem jedne članice "Live from Greece" koju je interesovalo šta sme i u kojoj meri da prenese preko grčke granice.

"Pozdrav svima Kakva su vasa iskustva sa prenošenjem hrane preko granice (sveze, smrznute ili konzervirane)? Da li je dozvoljeno prenositi i u kom obliku?

Unapred hvala!", napisala je ona.

Raspitajte se o cenama na moru pre puta

Ono što je važno naglasiti jeste da tolerancija grčkih carinika ne znači da treba da se previše opustite i ponesete sa sobom sve što vam padne na pamet. Pre nego što krenete na letovanje, preporučuje se da se raspitate o cenama namirnica koje planirate da ponesete, jer razlika u cenama između srpskih i grčkih marketa nije velika, kao što se često misli.

Naročito se savetuje da izbegavate nošenje svežeg mesa i kuvanih jela, jer je meso u Grčkoj samo neznatno skuplje, a umesto kuvanih jela, bolje je poneti gotova jela koja nisu skupa. Voće i povrće u Grčkoj koštaju približno isto kao i kod nas, dok su mnoge namirnice u supermarketima povoljnije nego u Srbiji. Na pijacama koje postoje u gotovo svim letovalištima, mogu se kupiti meso, mleko, mlečni proizvodi, voće i povrće po znatno nižim cenama.

Šta je dozvoljeno poneti od hrane u Grčku

Postoji spisak hrane koju smete i koju ne smete da unesete

Kada je reč o hrani koju možete preneti preko grčke granice, važno je znati da po zakonima Evropske unije mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju prelaziti granice zemalja koje nisu članice.

Prema podacima Uprave carina, dozvoljeno je preneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira. Takođe, možete preneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, kao i hrane za posebne potrebe. Hrana za ljubimce je dozvoljena u količini od dva kilograma.

Ipak, i pored svih ovih pravila i propisanih zakona, Srbi uvek nađu put, te se na trpezi tokom letovanja, može videti čak i celo, celcato prase.

Ovo su pravila koja se moraju poštovati kako bi se izbegle neprijatnosti na granici, a putovanje proteklo bez problema.

Koju hranu smete da prenesete preko grčke granice:

  • Konzervisana hrana: Pašteta, mesni narezak, kuvana gotova jela.
  • Proizvodi u originalnoj ambalaži: Svi proizvodi koji su fabrički upakovani u originalnu ambalažu.

Zabranjene namirnice za unos u Grčku:

  • Meso: Viršle, šnicle, šunka.
  • Mlečni proizvodi: Sir, mleko, jogurt, pavlaka.
  • Kuvana i pržena jela: Bilo koja kuvana ili pržena jela.
  • Kvarljive namirnice: Sve vrste kvarljivih namirnica.
  • Hrana spremljena u kućnim uslovima: Sve vrste jela pripremljenih kod kuće.
  • Specifična jela: Supe, đuveč, sarme, pasulj, ruska salata, grašak itd...

Bonus video:

19:44

POPODNEVNI DNEVNIK 13.08.2024

(Espreso/Blic/prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.