Urbani vrtovi: Mala rešenja za velike klimatske izazove
Foto: Promo

održivost životne sredine

Urbani vrtovi: Mala rešenja za velike klimatske izazove

Saznajte kako male zelene oaze doprinose smanjenu posledica klimatskih promena

Objavljeno:

U svetu koji se ubrzano urbanizuje, gradska područja su preplavljena saobraćajem, zgradama i površinama kao što su beton i asfalt, dok se procenat zelenila u takvim sredinama drastično smanjuje iz godine u godinu. Povećanje broja urbanih zelenih rešenja je od izuzetne važnosti, jer ona stvaraju preko potrebne zelene oaze, obogaćujući gradske pejzaže i promovišući održivost životne sredine. Male zelene površine, kao što su urbani vrtovi sa pažljivo odabranim biljnim vrstama i elementima, igraju ključnu ulogu u povećanju biodiverziteta i smanjenju toplotnih efekata izazvanih klimatskim promenama. Urbani vrtovi pružaju stanište korisnim insektima, pticama i drugim životinjama, a takođe pozitivno utiču na ljudsko zdravlje i blagostanje kroz estetski doživljaj boja, tekstura i mirisa.

Postoje različite vrste urbanih vrtova - medonosni i aromatični vrtovi, kišni vrtovi, vrtovi biodiverziteta i vrtovi u senci. Svi oni doprinose očuvanju života na planeti i stvaranju bogatog ekosistema. Suvi, peskoviti tereni pogodni su za sukulentno-aromatične i cvetne vrtove, koji ne zahtevaju intenzivno održavanje i zalivanje, ali su dugotrajni, lepi i korisni. Vrtovi u senci sadrže zimzelene biljke sa cvetnim i plodonosnim vrstama, kreirajući ambijent bogat hranom za ptice i sitne životinje. Cvetni vrtovi sa mediteranskim biljkama su dekorativni, mirisni i doprinose biodiverzitetu i trajnosti.

Promo
foto: Promo, Stefan Drljača

Prednosti urbanih vrtova su mnogostruke, a njihove lokacije su fleksibilne i mogu biti integrisane u zelene površine stambenih blokova, gradske trgove, parkove, turističke zone, pa čak i pored magistrala. U urbanom okruženju, svaki zeleni kutak ima potencijal da transformiše prostor i doprinese poboljšanju lokalne mikroklime. Građani, kako bi dali lični doprinos, mogu jednostavno doprineti ovom cilju sadnjom drveća, žbunja ili saksije sa biljkama.

Kompanija A1 Srbija kroz projekat "Niklo kao ja" aktivno doprinosi ovim naporima u borbi protiv posledica klimatskih promena i povećanju biodiverziteta. U proteklom periodu, 10 gradova širom Srbije dobilo je raznovrsne urbane vrtove u okviru ovog projekta. U prvoj fazi, gradovi su dobili svoje prve kišne bašte – zelene površine koje pomažu u smanjenju posledica obilnih kiša i poplava u urbanim sredinama. Ove godine, projekat je proširen, a bašte su dopunjene mobilijarom i novim vrstama biljaka, prilagođenim specifičnim potrebama lokacija.

Promo
foto: Promo, Stefan Drljača

Projekat "Niklo kao ja", koji A1 Srbija realizuje u saradnji sa Udruženjem građana Ekonaut i lokalnim samoupravama, ima za cilj da ponudi direktan odgovor na negativne posledice klimatskih promena. U okviru ovog projekta planirano je dalje formiranje urbanih vrtova u još 10 gradova, čime će se širiti pozitivan uticaj na životnu sredinu i kvalitet života širom zemlje. Na ovaj način, A1 Srbija nastavlja da unapređuje kvalitet života u lokalnim zajednicama, promovišući zelenije gradove i bogatiji biodiverzitet.

A1 Srbija kroz svoju ESG strategiju kontinuirano ulaže u postizanje dugoročnih ciljeva u oblasti održivosti. Ovaj pristup ne obuhvata samo projekte delovanja na klimatske rizike i zaštitu biodiverziteta, kao što je „Niklo kao ja“, već uključuje i dugoročne planove dekarbonizacije, povećanja udela održive energije iz sopstvene proizvodnje, povećanja energetske efikasnosti u poslovnim operacijama i poštovanje principa cirkularne ekonomije. Kao vodeći prozjumer u sektoru telekomunikacija, A1 je do sada postavio blizu 6.000 solarnih panela na 330 lokacija, što je ekvivalent godišnjoj potrošnji električne energije više od 750 domaćinstava. Investicije u OIE su deo strateškog opredeljenja kompanije i cilja postavljenog na nivou cele A1 Grupe, koji se odnosi na postizanje klimatske neutralnosti do kraja 2030.

(Espreso / Promo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.