Pogledajte šta su nacisti sve prevozili kroz Srbiju! Ovo se sve nalazilo na dnu Dunava čak osam decenija (FOTO)
Nacistički rečni vojni brod, Foto: printscreen/ Instagram/moj_beo_grad_

jezivo!

Pogledajte šta su nacisti sve prevozili kroz Srbiju! Ovo se sve nalazilo na dnu Dunava čak osam decenija (FOTO)

U planu je da se u narednim mesecima izvuče 21, a u drugoj vazi 80 brodova koji se već osamdeset godina nalaze na dnu Dunava

Objavljeno: 13:23h

Nedavno je kod Prahova počelo vađenje nacističke flote iz Dunava.

Kako je potvrdio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, izvučen je prvi nacistički rečni vojni brod koji je pripadao dunavskoj i crnomorskoj floti Krigsmarine.

Nemački brod
Nemački brodfoto: Instagram/moj_beo_grad_

U planu je da se u narednim mesecima izvuče 21, a u drugoj vazi 80 brodova koji se već osamdeset godina nalaze na dnu Dunava na plovnom putu kroz Srbiju.

Kako se može videti na slikama, samo u jednom brodu koji je izvučen se nalazio veliki broj oružja i eksplozivnih sredstava.

Tu su puške, municija, bombe.

1 / 3 Foto: Instagram/moj_beo_grad_

Sama procedura kontrole broda uz demontažu eksplozivnih sredstava koja su ostala u njima traje desetak dana. Istu proceduru će morati da prođe svaki izvučeni brod.

Nemački brod
Nemački brodfoto: Instagram/moj_beo_grad_

Inače, nacisti su potopili ukupno oko 200 brodova, 1944. godine, kako bi zaustavili prodor sovjetske rečne flote u Dunav. Crvena armija je uklanjala neke od brodova kako bi oslobodila plovni put krajem 1944. godine a potom i u proleće 1945. godine kako bi pojedine brodove osposobila za plovidbu u svojoj rečnoj flotili koja im je bila potrebna za završetak rata. Od tada, skoro osam decenija ništa nije rađeno sa vađenjem nemačke nacističke rečne flote.

Bonus video:

07:55

JOŠ 1991. SMO NAILAZILI NA KUKASTE KRSTOVE I SLIKE HITLERA Šljivančanin: Nacizam se posle 2. svetskog rata javio u Hrvatskoj!

(Espreso / J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.