Danas svaka žena treba da izgovori ove moćne reči! Veruje se da molitva Svetoj Petki Trnovoj donosi spasenje duše
Trnova Petka, Foto: SPC

važan običaj

Danas svaka žena treba da izgovori ove moćne reči! Veruje se da molitva Svetoj Petki Trnovoj donosi spasenje duše

Molitvu Svetoj Petki Trnovoj danas treba da izgovori svaka žena

Objavljeno:

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Svetu Petku Rimljanku, poznatu i po imenu Trnova Petka. Rođena je u petak i zato je dobila ime Petka, a kada su joj roditelji umrli razdelila je celo imanje siromašima i zamonašila se.

U progonima hrišćana često su je mučili i zatvarali, ali prema svetim spisima Sveta Petka nije zadobila rane. Prema predanju ubijena je po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine. Njene mošti prenete su u Trnovo gde je sahranjena u crkvi koja nosi njeno ime.

Kasnije su njene mošti prenete u Carigrad, a veruje se da Trnova Petka zaštitnica žena i da je ovo ženski praznik. Za praznik Svete Petke Trnove poštuju se razni običaji i verovanja, a prema verovanju treba izgovoriti i molitvu koja je upućena svetiteljki:

Molitva
Molitvafoto: Alexander Maximov / Panthermedia / Profimedia

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših."

Ovo je kratka molitva, ali postoji za nju i nastavak, kao i druge molitve koje se upućuju Sveti Petki Trnovoj. Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, jer postoji više svetiteljki sa ovim imenom.

Bonus video:

04:25

ZAPOČNI MOLITVU ZAHVALNOŠĆU, A NE ONIM ŠTO TI NEDOSTAJE Vladika Petar o molitvi: Vapaj čoveka u problemu svodi se na TRI POTREBE

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.