Lidija Tomić proglašena inženjerkom godine: Prva je istražila temu dronova kao pretnje, a dominira i na ovom polju
Dr Lidija Tomić, Foto: Printscreen/RTS

niže uspehge

Lidija Tomić proglašena inženjerkom godine: Prva je istražila temu dronova kao pretnje, a dominira i na ovom polju

Lidija Tomić ponela titulu "Inženjerke godine" i odbranila prvi doktorat o dronovima u Srbiji

Objavljeno:

Dr Lidija Tomić početkom godine odbranila je prvi doktorat u istoriji srpskog vazduhoplovstva koji razmatra dronove kao pretnju po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

Upravo je ona bila gošća "150 minuta", TV Prva , koja je detaljno pričala o opasnosti "sa neba" - dronovima.

Dr Lidija je na samom početku istakla da je počastvovana priznanjem "Inženjerka godine", te da je njen cilj da edukuje mlade o ovom zanimanju.

Dr Lidija Tomić
Dr Lidija Tomićfoto: Printscreen/Prva TV

A šta podrazumeva nagrada "Inženjerka godine?"

"Inženjerka godine je jedna inicijativa u Privrednoj komori Srbije. Ova inicijativa je drugi put u našoj zemlji, međutim već postoji na teritoriji Hrvatske i Slovenije. Ove godine, sa deset finalistkinja iz Srbije, je stvoren jedan krug od 100 inženjerki. Ja nisam znala za inicijativu dok mi jedna koleginica, takođe inženjerka, nije pozvala da se prijavimo za nagradu 'Inženjerka godine'. Toliko je pozitivne energije kroz samu inicijativu, toliko smo se mi sve družile. Tu incijativu sam shvatila kao jednu zajedničku priču, sa ciljem da mladima pošaljemo jednu lepu poruku - da se opredele za inženjerstvo, da im pokažemo jedan lep sistem vrednosti".

Kako kaže dr Lidija Tomić, broj žena u vazduhoplovstvu svake godine raste.

Vazduhoplovstvo
Vazduhoplovstvofoto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

"Tu su pilotkinje i kontrolorke letova i tu šaljemo jednu divnu poruku. Rušimo predrasude da je to muški poziv. Oduvek sam htela da se bavim ovim, još kao dete sam bila fascinirana time, a moja odluka da krenem ka tom cilju je počela u osnovnoj školi. Ja sada imam 28 godina, a već 14 se edukujem o vazduhoplovstvu, što bi bilo pola života. To je tokom studija preraslo u uživanje i želju da što pre počnem da radim, da saznam nešto novo".

Ideja za doktorat javila se pred kraj studija, kada je primetila nam "sa neba" dolazi potencijalna opasnost.

"Pred kraj svojih master studija beleži se porast broja slučajeva u kojima su zatvoreni jedni od najprometnijih aerodroma širom sveta zbog neovlašćene upotrebe dronova u njihovoj blizini. U tom momentu nije bilo pravila kako se postupa prema dronovima, kako se tretira ta pretnja i to je mene motivisalo da krenem u jedno istraživanje. Kasnije, ta radoznalost me je dovela do doktorskih studija. Moja disertacija sada predstavlja alat na koji način da procenimo rizike, jer do sada mi nismo imali podatke o potencijalnoj pretnji dronova - nemamo istorijske podatke, nemamo primere te opasnosti. Mi sada moramo da razmišlajmo proaktvno, da definišemo niz scenarija neželjenih događaja, a onda da za njih kreiramo neke mere".

Kakvu opasnost dronovi predstavljaju?

"Pored zatvarnja aerodroma koji sam pomenula, takođe mogu negativno da deluju na neke delove vazdušnog prostora, što kasnije stvara problem u odvijanju vazdušnog saobraćaja i uopšte u protoku saobraćaja. Takođe, mogu ometati operacije vazduhoplovnog vozila - aviona, helikoptera. Dronovi su inovacija sa velikim potencijalom, i njihova različita primena raste iz dana u dan."

Bonus video:

05:16

SRPSKA NAUČNICA POMERA GRANICE LEČENJA: Pronalazi nove metode za lečenje bakterija koje muče sve

(Espreso / Prva TV / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.