Nastao fajt na mrežama zbog pečenja, Srbi udarili žestoko: Potpuna ludnica, gori internet!
Pečenje, Foto: RINA

haos na mrežama

Nastao fajt na mrežama zbog pečenja, Srbi udarili žestoko: Potpuna ludnica, gori internet!

Neša poredio Srbe i Grke po spremanju pečenja, pa izneo skandalozne tvrdnje

Objavljeno: 20:42h

Muškarac iz Srbije otvorio je pandorinu kutiju kada je na Iksu (Tviteru) izneo svoj stav o tome što je svinjsko pečenje u našoj zemlji najzastupljenije. Prema njemu prasence se najviše jede usled činjenice da tokom uzgoja ne treba truda, te je same svinje predstavio kao "lenštine", za razliku od ovci i jagnjića.

Neša, kako se zove muškarac iz Srbije, naveo je da je tokom letovanja u Grčkoj primetio da je jagnjeće pečenje, kao i sama ovčetina, uvek ispred svinjetine, što kod nas nije slučaj. Tim povodom izneo je i svoje mišljenje, navodeći da se radi o lejnjosti.

Naime, dok pomenute životinje tokom dana aktivno pasu i šetaju, svinje (sem mangulica) su uglavnom u oboru, gde im se dan svodi na jelo i ležanje, kako je napisao.

Za svinju je potrebno manje rada

Ono što je ipak mnogima zasmetalo bilo je to što je napisao kako ovakav način uzgoja odgovara Srbima, budući da ne vole puno da rade.

"I sad u Grčkoj, jagnjetina pa i ovčetina za domaće uvek ispred prasetine. U okolini i kozetina. Pitao sam se zašto u Srbiji svinje i prasići? Odgovor je vrlo jednostavan kao i za sve lenjost tela i duha. Za ovce i koze treba truda, izvode se na pašu svaki dan, grade torovi, šišaju itditditd, dosta truda.

Svinja je posao za lenštinu, sedi u svinjcu i jede ko svinja šta god joj se baci i tu je razlog, taj jedini. Najgore meso koje proizvedu najgore lenštine za najgore lenštine još ubeđuju kako je to najbolje", napisao je on.

Zbog čega Srbi više vole svinjetinu od ostalog mesa?

U komentarima ispod objave mišljenja su bila podeljena, a bilo je i onih koji su pokušali da objasne zbog čega su svinjetina i praseće pečenje više zastupljeni kod nas.

"Ne, nego su nasi pretci bili lukavi. Ako pečeš jagnje turska vojska otme pečeno i proždere. Ali ako pečeš prase, neće. Pa neće ni da ulaze u sela gde svinje oko kuća riju. Ima toga dosta u našim zapisima, pročita ko želi", glasilo je jedno od mišljenja.

Sledeći komentar ticao se geografije i samog ekosistema

"Postoji bar 2 razloga za to. Jedan je istorijski, a drugi geografski. Istorijski se odnosi na prisustvo Turaka i njihov odnos prema svinjama, a drugi je geografski. Na golim i kamenitim terenima moguće je gajiti koze i ovce, ali ne i svinje", napisao je jedan Aleksandar.

Prasići i svinje popularni u više evropskih država

Bilo je i onih koji su "pecnuli" same Grke i njihove navike.

"Ma ok za svinjogojstvo, nego od kada su to Grci, vredni ljudi", glasio je jedan od komentara.

Najsveobuhvatniji odgovor usledio je na kraju, gde je jedan od tviteraša napisao kako se svinje rado uzgajaju u većini evropskih zemalja.

"Grci, Arapi ,Turci vrednice, jer- jagnjetina, Srbijanci, Austrijanci, Nemci, Slovenci, Španci, Italijani, Česi, Mađari, Poljaci lenštine jer- svinjetina. Briljiraš", napisao je on.

Bonus video:

00:49

KAKO DA OČISTITE ORGANIZAM OD PRAZNIČNOG PREJEDANJA? Samo OVO vas može spasiti od prekomerne hrane (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.