Da li je praznik Svetog Ilije crveno slovo u crkvenom kalendaru? Mnogi vernici nisu sigurni
Sveti Ilija Gromovnik, Foto: SPC

OBIČAJI ZA SVETOG ILIJU

Da li je praznik Svetog Ilije crveno slovo u crkvenom kalendaru? Mnogi vernici nisu sigurni

Sveti Ilija prorokovao je 25 godina

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 2. avgusta, slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Svetog Iliju Gromovnika. Kakvo predanje i kakvi običaji se vezuju za ovog sveca i ovaj datum?

Sveti Ilija prorokovao je 25 godina. Na sam praznik menja se vreme pa se kaže "od Svetog Ilije sunce sve milije".

Sutra je i crveno slovo.

Brojni su običaji za ovaj praznik. Prema tim običajima, ne treba raditi u polju da usevi ne bi sagoreli od sunca. Kada na veliki praznik pucaju gromovi, veruje se da Sveti Ilija gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Smatra se da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari zato što je to znak da se tu krije nečastivi.

Veruje se da se Sveti Ilija vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina koje bi mogla da se čuje na taj dan, zapravo je tutnjava njegovih kola.

Sveti Ilija
Sveti Ilijafoto: Wikipedia

Običaj je da se na praznik Svetog Ilije jede med kako bismo bili zdravi cele godi.

Postoji i predanje da je upravo Sveti Ilija taj koji određuje kada i gde će pasti kiša, a kada će vladati period suše. Ako na Svetog Iliju padne blaga kiša, to se smatra blagoslovom, prema narodnom verovanju.

Navešćemo i ovaj običaj: na Svetog Iliju ne bi trebalo da se kupate u reci i da zalazite u njene dubine, jer voda na ovaj dan čudnim šumom "doziva" svoje žrtve.

Sveti Ilija, starozavetni prorok i novozavetni hrišćanski svetitelj, veoma je poštovan u pravoslavlju. Da je jedan od najpoštovanijih svetitelja među Srbima, potvrđuju i brojne manifetsacije, sabori i vašari koji se održavaju širom Srbije na ovaj dan.

Svetog Iliju ili Gromovnika narod smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa ga svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji, kom je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro, već da se živ, u svojim plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena, takođe, slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Sveti Ilija Gromovnik
Sveti Ilija Gromovnikfoto: Wikipedia

Prema predanju, Ilija je rodom iz Tesvita, pa čega je prozvan Ilija Tesvićanin. Pominje se u Talmudu, Bibliji i Kuranu. Ipak, većina malo zna o njegovom pravom životu.

Ilija ili Elaja je bio izraelski prorok iz 9. veka pre nove ere. Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Savah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile.

Ilija je bio u sukobu sa tadašnjim carem Ahavom koji je bio odbacio hrišćansku veru zbog žene Jezavelje. Prorok Ilija mu se suprotstavio i pokazao moć Božiju: tri i po godine godine nije bilo kiše. Veruje se da je upravo zbog svoje moći i ognja toliko poštovan u narodu.

Bonus video:

01:37

PATRIJARH PORFIRIJE ĆE BITI SA SVOJIM NARODOM U SEDIŠTU SPC Politikolog Nikola Jović: Verujem da će opet odluka o zabrani PASTI

(Espreso / Blic žena / Jelena Milenković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.