Novi toplotni talas u Srbiji! Evo kolika će biti temperatura već za vikend
Vrućina, Foto: Espreso

vremenska prognoza

Novi toplotni talas u Srbiji! Evo kolika će biti temperatura već za vikend

Pored veoma toplog vremena, ono što će obeležiti naredni period, jeste i deficit padavina, uz izrazito sušno vreme

Objavljeno: 23:49h

Nakon kratkotrajnog predaha od vrućina i osveženja, Srbiju će za vikend zahvatiti novi toplotni talas. Nad našim područjem ojačaće termički visinski greben sa jugozapada, uz priliv veoma tople vazdušne mase. Usled anticklona i povišenog vazdušnog pritiska, vreme će biti vedro i bez oblaka.

Toplotni talas
Toplotni talasfoto: w2u

Prvog dana vikenda maksimalna temperatura u Srbiji biće od 30 do 34°°C, a u nedelju od 34 do 38°C.

Inače, nad severozapadnom Evropom nalazi se ciklon, a u sklopu njega prostire se veoma izražen hladni front od Skandinavije do zapadne Evrope. On se premešta prema istoku i na svom putu donosi kišu, pljskove, jake vetrove i hladniju vazdušnu masu.

Na području Srbije prodor oslabljenog hladnog fronta očekuje se u nedelju uveče. Na udaru će se prvo naći Vojvodina i to negde nakon 21 čas, a očekuje se veoma jak severozapadni vetar i priliv malo svežije vazdušne mase.

U ponedeljak će se jak severozapadni vetar širiti i prema ostalim predelima Srbije, dok se uticaj hladnog fronta u vidu blagog pada temperature očekuje samo na severu i zapadu Srbije.

Maksimalna temperatura biće u ponedeljak od 30°C na severu i na zapadu do 35°C na jugoistoku i istoku Srbije.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlijafoto: EPA ANDREJ CUKIC

Dakle, hladni front u Srbiji neće biti izražen u vidu padavina, već u vidu vetra i tek neznatnog pada temperature vazduha.

Ipak, u nedelju kasno uveče i u noći ka ponedeljku, u Vojvodini se očekuje umereno prolazno naoblačenje, uz ređu pojavu pljuska sa grmljavinom i to tek lokalno i ponegde.

U nastavku sledeće sedmice očekuje se sunčano i veoma toplo vreme, uz temperature od 30 do 35°C. Sunčano i tropski toplo vreme nastaviće se i tokom prve sedmice avgusta.

Iako se u nedelju uveče i u ponedeljak očekuje prolazna i tek manja promena vremena, novi toplotni talas obeležiće kraj jula i početak avgusta. Prema trenutnim prognozama, on neće biti intenzivan kao prethodni, jer se za sada ne očekuju ekstremno visoke temperature, ali će bar za pet do sedam stepeni biti toplije od proseka.

Pored veoma toplog vremena, ono što će obeležiti naredni period, jeste i deficit padavina, uz izrazito sušno vreme.

Bonus video:

02:18

MOLIM VAS ZNAJTE RAZLIKU IZMEĐU HITNIH STANJA I ONIH KOJA NISU Hitna služba u Novom Pazaru preopterećena nakon PADA TEMPERATURA

(Espreso/Telegraf.rs/Đorđe Đurić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.