Ova banja je skriveni biser Srbije: Nalazi se samo sat vremena od Beograda, a lekoviti darovi čine je posebnom!
Banja Rusanda, Foto: Printscreen/Youtube/Banja Rusanda

lečilište

Ova banja je skriveni biser Srbije: Nalazi se samo sat vremena od Beograda, a lekoviti darovi čine je posebnom!

Pored svojih lekovitih faktora ova banja se nalazi na prelepom mestu i okružena je neverovatnom prirodom

Objavljeno:

Banat krije brojne zanimljivosti, od ličnosti koje su ostavile neizbrisiv trag preko sjajnih mesta koja su vredna svakog pomena, a jedno od njih je i prirodno lečilište - Banja Rusanda.

Ova banja se nalazi na 17 kilometara od Zrenjanina, u okviru naselja Melenci, pored jezera Rusanda.

Upravo to jezero pruža neverovatne lekovite darove i čini da se ova banja izdvaja od ostalih banja u našoj zemlji. Naime, njegovo dno je ispunjeno čistim muljem, koje miriše na sumpor-vodonik, i neorganskog je porekla.

Najkvalitetnija peloidna terapija u Srbiji obavlja se upravo ovde – u Banji Rusanda. Zato, jezero Rusanda nema samo estetsku ulogu, i ne služi samo da privuče pažnju turista već je od ključnog lekovitog značaja i od njega potiče jedno od glavnih prirodnih lekovitih faktora koji se iskoršićavaju u ovoj banju, navodi portal banjeusrbiji.

Mineralno blato i peloidna terapija nisu jedini lekoviti faktori Banje Rusanda, ona takođe poseduje i jedan termomineralni izvor čija temeratura iznosi toplih 32°C, koji se takođe koristi za razne oblike hidroterapije.

Pored svojih lekovitih faktora ova banja se nalazi na prelepom mestu i okružena je neverovatnom prirodom. Svuda okolo nje su vinogradi i nebrojena prostranstva gustih šuma u kojima rastu bagremi, lipe, i borovi. Kroz ove prekrasne šume uređene su mnogobrojne pešačke staze, stoga vam aktivni boravak u ovoj banji može i te kako očistiti pluća, regenerisati i podmladiti organizam…

Lečenje u Banji Rusanda

Lečenje je u okviru Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a brojne terapije, koje se ovde sprovode su: hidro-terapija, fizikalna-kinezi terapija, glavanska kada, podvodna masaža, peloidna terapija i druge.

Dok su najčešće bolesti koje se uspešno leče i tretiraju u banji: kožne bolesti (akne, ekcemi, psorijaza), posttraumatska stanja (stanja nakon hirurških intervencija, i stanja nakon preloma/povreda koštano-zglobnog aparata), razni oblici reumatizma (zapaljenski, vanzglobni, degenerativni), problemi sa kičmenim stubom...

Šta videti u okolini banje?

U okolini sam banje nalaze se brojni sportski tereni za tenis, fudbal i male sportove.

Takođe, možete da obiđete nadaleko poznatu Bečejsku ergelu, grad Zrenjani, čuveni dvorac "Fantast", Carsku baru, rezervat Ečka, banju Torda i još mnogo toga…

U blizini se održava i tradicionalna "Fijakerijada", a primerci atova koji se tom prilikom mogu videti su izuzetni i moćni. Banja Rusanda se od 1867.godine do danas u potpunosti razvila i spada u jednu od popularnijih banja naše zemlje koja svojim posetiocima nudi mnogo toga.

Bonus video:

03:00

NUDIMO NAJMODERNIJI I NAJVEĆI AKVA PARK NA BALKANU! Vrnjačka Banja vrvi od turizma: Predsednik opštine otkrio KLJUČNE LOKACIJE

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.