Da li je dozvoljeno da se putuje preko granice sa probnom dozvolom? Oglasio se Damir Okanović, ovi propisi važe
Damir Okanović, Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

Okanović rešio nedomicu

Da li je dozvoljeno da se putuje preko granice sa probnom dozvolom? Oglasio se Damir Okanović, ovi propisi važe

Mladi vozači kreću u Grčku pa pitaju da li probna dozvola važi u inostranstvu

Objavljeno:

Ovih dana se pojedini vozači koji planiraju putovanje u Grčku interesuju da li probne vozačke dozvole važe u ovoj zemlji.

- Jedno pitanje samo, da li je iko išao kolima sa probnom dozvolom u Grčku i da li prave problem oko toga? - upitao je jedan korisnik.

Njegova poruka objavljena je na storiju Instagram stranice "Serbialive Beograd.

Putanje u vezi sa probnom dozvolom
Putanje u vezi sa probnom dozvolomfoto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

- Evo za sve, Grčka, kao i Severna Makedonija ne priznaju našu probnu dozvolu kao važeći dokument, dok Bugarska priznaje - odgovorio je jedan korisnik.

Međutim, Damir Okanović direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da nema razloga da probne vozačke dovole ne važe u inostranstvu, a potom je dao i objašnjenje.

- U ranijoj verziji Zakona o bezbednosti saobraćaja bilo je određeno da se probna vozačka dozvola može koristiti samo u Republici Srbiji. Izmenama tog zakona koje su u primeni od 3. aprila 2018. godine, ta odredba prestala je da važi. Sa aspekta domaćeg zakonodavstva nema smetnji da se probna vozačka dozvola koristi van teritorije Srbije - naveo je Okanović za Kurir i dodao:

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Printscreen/TV Pink

- Što se tiče priznavanja probnih dozvola od strane drugih država, nema razloga da inostrane države ne priznaju pravo na upravljanje vozilima licima sa probnom vozačkom dozvolom izdatom u Republici Srbiji, imajući u vidu da na obrascu dozvole nije upisano nikakvo ograničenje u pogledu vožnje van Srbije, i da je obrazac dozvole identičan obrascu klasične vozačke dozvole, što nije bio slučaj sa probnim dozvolama izdatim do 2018. godine.

Bonus video:

01:45

VOZAČI OPREZ, SLEDI ODUZIMANJE DOZVOLE? Radi se na izmeni zakona - Staje se na put NASILNIČKOJ vožnji! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Kurir / Mina Branković / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.