RHMZ objavio detaljnu prognozu do 15. avgusta: Toplotni talas neće posustati, i kada "zahladni" biće pakleno toplo
Vrućine u Srbiji, Foto: Profimedia

prognoza za nevericu

RHMZ objavio detaljnu prognozu do 15. avgusta: Toplotni talas neće posustati, i kada "zahladni" biće pakleno toplo

Dugoročna prognoza za Srbiju za nevericu

Objavljeno:

Toplotni talas već dve sedmice drži Srbiju okovanu ekstremno visokim temperaturama od 35 do 40 i više stepeni, a prema najavi meteorologa, za vikend i sledeće nedelje nas očekuje promena vremena koja će spustiti temperaturu za 10 stepeni, što znači da će i dalje biti toplo, ali u granicama normale. Ipak, kada se pogleda dugoročna prognoza, od 15. jula do 15. avgusta, temperatura neće padati ispod 30, podeoka!

Ostaje toplo i kada padne temperatura

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) objavio je izglede vremena do 15. avgusta, i prema grafikonu maksimalna dnevna temperatura ni pri najvećem padu neće biti ispod 30 stepeni, dok će najniža minimalna temperatura vazduha biti na granici tropske noći, od 20 stepeni. Veoma toplo će biti i narednih dana.

Vrućine
Vrućinefoto: Zorana Jevtić

Vremenska prognoza za Srbiju za četvrtak

Prema vremenskoj prognozi RHMZ, u četvrtak 18. jula biće pretežno sunčano i veoma toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom sredinom dana i posle podne. Vetar će biti slab i umeren, u planinskim predelima povremeno i jak severnih pravaca. Najniža temperatura od 18 do 24 stepeni, a najviša od 35 do 38 stepeni.

Vremenska prognoza za Srbiju za subotu

U petak se očekuje pretežno sunčano i veoma toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima istočne i južne Srbije očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Vetar će biti slab i umeren, u planinskim predelima kratkotrajno i jak, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 19 do 24 stepeni, a najviša od 33 do 37 stepeni.

Vremenska prognoza za Srbiju za subotu

Prvog dana vikenda, u subotu će biti pretežno sunčano i toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima istočne i južne Srbije očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Duvaće slab i umeren vetar, u planinskim predelima kratkotrajno i jak, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 19 do 23 stepeni, a najviša od 31 do 34 stepen.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlijafoto: Tamara Trajković

Vremenska prognoza za Srbiju od 21. do 25. jula

Od 21. do 25. jula, kako se navodi u prognozi RHMZ, u nedelju će biti pretežno sunčano i toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima istočne i južne Srbije očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Početkom i sredinom naredne sedmice biće promenljivo i nestabilnije, pa se u svim predelima očekuju pljuskovi sa grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženiji.

Temperatura vazduha i krajem jula iznad proseka

Do 28. jula u većem delu Srbije temperatura će biti iznad višegodišnjeg proseka, do 24. jula minimalna temperatura će biti od 21 do 25 stepeni, na nadmorskim visinama između 1.000 i 1.600 metara od 12 do 19 stepeni.

Maksimalne dnevne će biti od 32 do 37, na istoku Srbije do 33 stepeni, dok će na višim planinama maksimalna temperatura biti od 22 do 29 stepeni, a zatim od 19 do 25 stepeni. Sedmodnevna suma padavina će iznositi od 5 do 15 mm, a u brdovito-planinskim predelima jugozapdne Srbije od 25 do 35 mm, lokalno i do 50 mm.

Početkom avgusta najtoplije na jugu Srbije

Do 4. avgusta se očekuje da najniža temperatura bude od 16 do 21, na planinama iznad 1.000 metara nadmorske visine od 9 do 16 stepeni, dok će dnevne maksimalne temperature u nižim predelima biti od 29 do 34, na jugu Srbije i do 37 stepeni.

Na višim planinama maksimumi će se kretati od 18 do 28 stepeni. U većem delu Srbije padavine će biti ispod višegodišnjeg proseka, ukupna suma će biti do 5 mm, dok će na severu Vojvodine i u brdovito – planinskim predelima jugozapadne Srbije lokalno pasti i do 25 mm.

Do 11. avgusta i do 34 stepeni Celzijusa

Do 11. avgusta najniža temperatura će biti od 16 do 21, na višim planinama od 9 do 15 stepeni. Dnevne najviše temperature će biti između 28 i 34 stepeni, a na nadmorskim visinama iznad 1.000 metara od 18 do 27 stepeni Celzijusa.

U nižim predelima će pasti od 1 do 5 mm kiše, u brdovito – planinskim lokalno do 20 mm.

Kiša
Kišafoto: Nenad Kostić

Tačan datum prolaznih naoblačenja i mogućih nepogoda u julu

Prema izgledima vremena za Srbiju i Beograd, od 26. do 31. jula biće veoma toplo, uglavnom stabilno i suvo vreme za ovo doba godine. Oko 19., 24. i 25. jula očekuju se prolazna naoblačenja sa kišom i mestimično ili lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom i padom temperature vazduha za 4 do 6 stepeni. Ponegde je moguća i pojava vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i sa nešto više padavina.

Tačan datum naoblačenja i vremenskih nepogoda u prvoj polovini avgusta

-Od 1. do 15. avgusta očekuje se da bude toplo, uglavnom stabilno i suvo vreme za ovo doba godine. Oko 1. avgusta, zatim 2., 5.,9., 13. i 15. avgusta očekuju se prolazna naoblačenja sa kišom, mestimično ili lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom i padom temperature za 3 do 5 stepeni. Ponegde je moguća i pojava vremenskih nepogoda praćenih gradom i olujnim vetrom – objavio je RHMZ.

Prema izgledima vremena za Srbiju, u nižim predelima do 500 metara nadmorske visine, ali i na višim planinama, od 26. do 31. jula, biće veoma toplo, uglavnom stabilno i suvo za ovo doba godine. Važe isti izgledi kao za Beograd.

Klimatski izgledi za avgust 2024.

RHMZ u klimatskim izgledima za avgust navodi da će ovaj mesec biti topao sa količinom padavina ispod proseka.

-Očekuje se topao avgust, sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem oko 2 stepena. Srednja avgustovska temperatura vazduha se prognozira u intervalu od 23 do 26 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 20 stepeni.

Očekuje se da srednja maksimalna temperatura vazduha za avgust bude od 31 do 33 stepeni u nižim predelima, u planinskim predelima od 19 do 26 stepeni, a srednja minimalna temperatura vazduha u intervalu od 16 do 20 stepeni, u planinskim predelima od 11 do 15 stepeni – objavio je RHMZ.

Vrućine
Vrućinefoto: Zorana Jevtić

Tropski dani i padavine u avgustu

Očekuje se da broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 stepeni bude od 15 do 24. Tokom avgusta će količina padavina biti ispod prosečnih vrednosti u celoj Srbiji. U nižim predelima od 20 do 50 mm, a na planinama do 60 mm, lokalno i više usled očekivanih konvektivnih razvoja.

U avgustu broj dana sa padavinama većih od 0,1 mm bi trebao da bude do 6 dana u nižim predelima, a u brdsko-planinskim krajevima do 9 dana.

Bonus video:

03:26

ZAŠTO NE MOŽEMO ZASPATI KADA SU OVAKO VELIKE VRUĆINE? Psiholog odgonetnuo: Ovo se dešava u našem mozgu, pa se prevrćemo po krevetu

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.