Još malo i gotovo! Evo kad se očekuje osveženje u Srbiji, slede tri naleta nepogoda - biće i jakih oluja
Toplotni talas ilustracija, Foto: Profimedia

VREME

Još malo i gotovo! Evo kad se očekuje osveženje u Srbiji, slede tri naleta nepogoda - biće i jakih oluja

Od danas počinje i period nestabilnijeg vremena, ali će vetrovi biti slabi na visini tako da će pljuskovi biti lokalnog karaktera.

Objavljeno:

Toplotna kupola zarobila je vreo vazduh nad Srbijom i već drugu sedmicu temperature dostižu ekstremne vrednosti zbog čega je na snazi najviši stepen upozorenja. Odgovor na jedno pitanje sve zanima - kada će konačno biti svežije i koliko to svežije, ako je sada preko 40 stepeni!

Temperatura pada od danas, ali osveženje stiže od petka

Prema trenutnim vremenskim prognozama, nakon pika toplotnog talasa koji je bio juče, 16. jula, već od danas maksimalne dnevne temperature su za dva do tri stepena niže, a za vikend i do sredine sledeće nedelje stiže nam i osveženje ako se ono tako može nazvati. To "osveženje" donosi nam pad temperature za oko 10 stepeni, što znači da će živa u termometru biti oko 30. podeoka.

Meteorolog Ivan Ristić kaže za „Blic“ da to osveženje možemo da očekujemo od petka 19. jula, ali već danas temperatura je počela da pada, iako nema neke razlike u subjektivnom osećaju pošto je i današnja maksimalna temperatura ogromna - 37 stepeni.

Oluje se očekuju u subotu, ponedeljak i sredu

Ipak, pad temperature je počeo i do kraja nedelje će pasti za oko 5 stepeni.

Od danas počinje i period nestabilnijeg vremena, ali će vetrovi biti slabi na visini tako da će pljuskovi biti lokalnog karaktera.

- Tamo gde bude pljuska, tamo će oblak i nestati, neće se pomerati dalje. Ali od vikenda se sve menja. Naime, očekuje se kraj „Harona“ afričkog anticiklona i početak svežijeg vremena sa najvišim temperaturama u granicama normale, od 27 do 32 stepeni Celzijusa. Od subote će biti jakih vetrova na visini i dolaze oblaci koji donose pljuskove s grmljavinom, ponegde olujne nepogode i olujni vetar. Imaćemo tri takva naleta, u subotu, ponedeljak i sredu – kaže Ristić.

"Bečka vrata" propuštaju hladan vazduh do nas

Ivan Ristić kaže da će u poslednjem takvom naletu u sredu do nas stići i svežiji vazduh kroz takozvana „Bečka vrata“. Reč je o hladnijoj vazdušnoj masi sa Atlantika i prostora zapadne Evrope koja će spustiti temperature kod nas na oko 30 stepeni, do 32 stepena.

Krajem jula i početkom avgusta očekuje se blago povećanje padavina u pojedinim delovima Srbije i postepeni pad temperature biće praćen jačanjem visinskih vetrova i prolascima oslabljenih visinskih dolina koje će donositi oblake, pljuskove kiše, grmljavinu ponegde i nepogode praćene gradom i olujnim vetrom.

Biće pijavica i superćelijskih oluja

- Početak ovakvog vremena je u subotu, 20. jula. Nestabilno vreme potrajaće najverovatnije do četvrtka 25. jula kada će se sa završetkom prodora svežijeg vazduha vreme postepeno stabilizovati. Treba reći da temperatura Jadranskog mora ide ponegde i do 30 stepeni, tako da bi moglo da dođe do razvoja pijavica koje bi dodatno ojačale oluje. Da li će one biti višećelijske sa vetrovima do 120 km/h ili superćelijske do 180 km/h još uvek je rano govoriti, ali treba imati u vidu da je to moguće u ovom periodu – objašnjava Ivan Ristić.

Kako je rekao za „Blic“, Jadransko more je oborilo rekord i prešlo 30 stepeni na pojedinim mestima što je opasno zato što kada pređe 27 stepeni i ako se pojave pijavice koje su kao vodene pumpe, podiže se vlaga sa površine mora u oblake, a to može da izazove jače oluje.

- To se desilo prošle godine kada smo imali dve superćelijske oluje. Nadam se da će se sada zadržati na klasičnim olujama, da će biti jednoćelijske ili višećelijske, ali ne i superćelijske. Što se tiče toplotnih talasa, poput drugih ekstremnih pojava, biće ih sve češće, a uticaj na to imaju klimatske promene. Toga će biti i u budućnosti, na to moramo da budemo spremni – kaže meteorolog.

Čubrilo: Još danas izuzetno toplo zatim uz češće pljuskove i manje osveženje

Marko Čubrilo, meteorolog amater, objavio je da posle vrelog i sparnog dana poslepodne i u toku noći očekuje da bude nestabilno uz moguće grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.

Marko Čubrilo
Marko Čubrilofoto: Printscreen

- Nije moguće unapred predvideti gde će se nestabilnosti pojaviti, ali najverovatnije oblasti za sada su severozapad i istok Hrvatske, sever i severoistok Bosne i Hercegovine, sever Crne Gore, zapadni, središnji i severni delovi Srbije. Razvoji će biti izrazito lokalni i sporo-pokretni tako da tamo gde se jave donose prolazno, osetnije, osveženje, ali tamo gde ih ne bude biće veoma sparno i teško za podneti. Nažalost, biće uslova za lokalne nepogode uz pojavu tuče/grada. Današnji maksimum od 31 do 41 stepen Celzijusa - navodi Čubrilo u prognozi.

Za četvrtak prognozira nestabilno i malo svežije uz moguće pljuskove, najverovatnije u istim predelima kao i danas. Vetra će biti slab, osim u zoni pljuskova gde će na kratko biti vrlo jak severozapadni. Maksimalne temperature će biti malo umerenije i kretaće se od 29 do 36 stepeni Celzijusa, na jugu u malo više.

Za vikend stižu nestabilnosti

Čubrilo prognozira da će u petak bit malo ređe nestabilnosti uz više sunca i temperaturu sličnu temperaturi u četvrtak, dok se za vikend ponovo uz češće nestabilnosti, posebno u subotu posle podne i opet se lokalno očekuju i vremenske nepogode.

-Još malo svežije, posebno u ponedeljak kada će maksimumi biti od 26 do 31 stepen Celzijusa. Oko 23. jula biće suvo i malo toplije, ali bez velike vrućine kao ovih dana, dok se sredinom sledeće nedelje očekuje jače osveženje uz maksimume od 16 do 26 stepeni Celzijusa - navodi Marko Čubrilo u objavi.

Učestalost ekstrema je dokaz klimatskih promena

Kako je za „Blic“ objasnio naš čuveni klimatolog Vladimir Đurđević, „dokaz klimatskih promena nije da svaki put kada se desi klimatski ekces oborimo rekord iz prošlosti, već je u pitanju koliko se učestalo pojavljuju ekstremni događaji koji odstupaju od prosečne klime“.

Vladimir Đurđević
Vladimir Đurđevićfoto: Printscreen/RTS

- Ljudi kažu da je i nekada bilo toplo, jeste, bilo je, bilo je toplotnih talasa, ali su se pojavljivali neuporedivo ređe nego sada. Znamo da je u Srbiji broj toplotnih talasa u prošlosti u proseku bio manji od jedan, znači da je bilo nekoliko godina da se ne desi i onda se eventualno desi u godini jedan. Sada imamo situaciju da svakog leta imamo između dva i četiri toplotna talasa, a kako prolazi vreme bliži smo broju od četiri toplotna talasa i skoro da se nije desilo leto da smo bili bez toplotnih talasa – kaže Vladimir Đurđević za „Blic“.

Rekorde ćemo sigurno probiti u narednih 30 godina

Prema njegovim rečima, sigurno ćemo u nekom trenutku probiti rekord i za maksimalnu izmerenu temperaturu i za najduži i najintenzivniji toplotni talas.

-Sve te rekorde ćemo sigurno da probijemo u narednih oko 30 godina pošto je to najkraći period u kom možemo da očekujemo dodatnu promenu klime. Pitanje je samo da li ćemo nastaviti posle toga da menjamo klimu ili nećemo. Ali, nije važno da uvek probijemo rekord, mnogo je bitnija učestalost, jer neprijatno je živeti u ekstremnim klimatskim uslovima – zaključuje Đurđević.

Bonus video:

20:52

POPODNEVNI DNEVNIK 28.06.2024

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.