Najezda insekata u Beogradu! Ova buba posebno stvara paniku, stručnjak upozorio "Može izazvati alergijsku reakciju"
Muva, Foto: Profimedia

mnogi u panici

Najezda insekata u Beogradu! Ova buba posebno stvara paniku, stručnjak upozorio "Može izazvati alergijsku reakciju"

Najezda raznoraznh insekata u Beogradu

Objavljeno: 16:22h

Beograd je suočen s ozbiljnim problemom najezde insekata tokom letnjih meseci. Osim komaraca, muva i smrdibuba, građane je posebno uznemirila pojava buba poznatih kao "buba klintonki" ili "Karingtonki".

O kakvim bubama je reč, koliko su opasne i kako se zaštititi, otkrio je dr Željko Tomanović, profesor Biološkog fakulteta, u razgovoru s našom novinarkom Ksenijom Stojiljković.

Klintonka
Klintonkafoto: Jiří Hamhalter / Panthermedia / Profimedia

- Klintonke su muve, koje žive pored velikih reka, pa ih ima u Beogradu, Vojvodini i drugim delovima Srbije. U nekim godinama se prenamnože i mogu izazvati probleme. Iako ne prenose bolesti, njihov ujed može izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba. Mislim da trenutno nema razloga za paniku jer su verovatno u pitanju pojedinačni slučajevi - rekao je Tomašević.

Željko Tomanović
Željko Tomanovićfoto: Kurir TV

Koji još opasni insekti su prisutni tokom leta?

- Tokom leta se javljaju različiti insekti. Posebno bih istakao krevetne stenice koje su česte širom Evrope, a mogu se naći i u Beogradu, posebno u lošijim hotelima i hostelima. Iako ne prenose bolesti, njihovi ugrizi mogu izazvati neprijatnosti. Važno je pažljivo pregledati prtljag po povratku s putovanja kako bi se izbegla najezda ovih insekata - otkrio je.

Šta možemo reći o smrdibubama?- Azijske i afričke smrdibube su sada aktivne na vegetaciji, a pravi problem nastaje kada zahladi, jer tada ulaze u kuće tražeći sklonište. Izazivaju neprijatnosti, ali nisu opasne. S druge strane, komarci su vrlo aktuelni, posebno zbog virusa zapadnog Nila, koji prenose. Važno je eliminisati stajaću vodu oko kuća jer to sprečava razmnožavanje komaraca - istakao je.

04:57

UZNEMIRUJUĆE! NALAZE SE U KREVETIMA, UGRIZI ĆE IZAZVATI NEPRIJATNOSTI! Ekspert otkriva: Ovo morate uraditi da izbegnete najezdu

Šta možemo učiniti da se zaštitimo od ujeda insekata?

- Treba koristiti ličnu zaštitu, nositi duge rukave kada idemo u prirodu i izbegavati jake parfeme jer privlače insekte. Takođe, redovno praznite posude sa stajaćom vodom jer su to mesta gde komarci polažu jaja - rekao je.

Bonus video:

00:29

Džeka ujela konjska muva

(Espreso / Kurir / Luka Vujičić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.