Jedna od retkih fotografija patrijarha Pavla iz mladosti: Dve stvari na slici svi komentarišu, neverovatno! (FOTO)
Patrijarh Pavle, Foto: Dado Đilas

NAJVOLJENIJI PATRIJARH

Jedna od retkih fotografija patrijarha Pavla iz mladosti: Dve stvari na slici svi komentarišu, neverovatno! (FOTO)

Ovako je patrijarh Pavle izgledao kao mlad student

Objavljeno:

Godine 1914, 11. septembra u selu Kućanci rodio se Gojko Stojčević, koji je kasnije postao partijarh Pavle. Zamonašio se u manastiru Blagoveštenju 1948. godine, kada je dobio ime po apostolu Pavlu. Patrijarh Pavle je u periodu od 1990. do 2009. godine bio vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, 44. po redu. Njegovo puno ime i titula glasili su Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle.

Upokojio se 15. novembra, 2009. godine, ali sećanje na patrijarha Pavla ne bledi i dan-danas važi za omiljenog srpskog patrijarha.

Detinjstvo patrijarha Pavla

Imao je samo tri godine kada je brigu o njemu preuzela tetka, pošto mu je otac umro od tuberkuloze, od koje je oboleo u Americi. Ubrzo je ostao i bez majke, koja je preminula rađajući dete novom suprugu.

Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, a višu u Beogradu, nakon čega je upisao bogosloviji u Sarajevu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zanimljivo je da je uporedo studirao i medicinu, ali je stigao samo do druge godine. Kao malom nije mu baš veronauka dobro išla, za razliku od matematike i fizike, ali je porodica veoma uticala na njega, pa je odlučio da treba da studira bogosloviju.

Rat i okupacija zatekli su ga u rodnoj Slavoniji, a onda je na svojoj koži osetio izbegličko iskustvo kad je pred ustašama pobegao u Beograd. Tu je sve do 1942. godine radio na raščišćavanju ruševina, a onda je zbog slabog zdravlja započeo svoj monaški život u manastiru Svete Trojice u Ovčaru.

Svuda pešice

Posebno se starao o prizrenskoj Bogosloviji, gradio nove, obnavljao porušene i stare crkve, često putovao i služio u svim mestima svoje eparhije. Živeo je bez posluge i sekretara, gotovo svuda išao pešice ili autobusom.

Spomenik patrijarhu Pavlu
Spomenik patrijarhu Pavlufoto: Predrag Mitić / Beta

U tom periodu nije bio poznat široj javnosti, ali je kao episkop raško-prizrenski u Ujedinjenim nacijama u Njujorku svedočio o izuzetno lošim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji.

Biografi su zabeležili da je pisao nadležnima i kucao na vrata svih onih za koje je procenio da mogu da pomognu u sprečavanju sukoba. Nikad nije govorio o šikaniranjima i maltretiranjima kojima je bio izložen od strane Albanaca.

Fotografija patrijarha kao studenta

Na društvenim mrežama nedavno je objavljena fotografija patrijarha Pavla dok je još bio student.

Ova fotografija je oduševila mnoge, te su istakli da se i tada u njegovim očima videla milost i dobrota.

Iako u njegovo vreme nisu postojale fotografije u boji, oni koji su ga poštovali, cenili i voleli, retuširali su njegovu fotografiju dok je još bio mladi student Bogoslovskog fakulteta, tridesetih godina prošlog veka.

Govorili su za njega da je "čovek koji najtiše govori, a najdalje se čuje", u svetu ga priznavali za jednog od najvećih duhovnika našeg vremena, a on se nije libio da na crkvi popravlja krov i da sebi krpi cipele.

Bonus video:

00:50

PATRIJARH PAVLE JE BIO STROG SAMO U JEDNOM SLUČAJU Janjić odgonetnuo: Rođen je kao svako drugo dete, ZBOG OVOGA JE POSTAO VELIKI

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.