Da li beba sme da se šeta predveče i da li može da dobije sunčanicu u hladu: Odgovore nam je dao pedijatar!
Dr Saša Milićević, Foto: Kurir TV, Zorana Jevtić, Nenad Kostić, Vladimir Šporčić

njihova koža je posebno osetljiva

Da li beba sme da se šeta predveče i da li može da dobije sunčanicu u hladu: Odgovore nam je dao pedijatar!

Ukoliko roditelji putuju sa decom na more, osim zaštite njihove kože, moraju povesti računa i o tome da dete ne dobije sunčanicu

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Letnje vrućine posebno brinu novopečene mame. Bebina koža je jako nežna i njeno izlaganje suncu može imati negativne posledice. Takođe, tu je i sunčanica kao potencijalna opasnost. Zbog toga se mnogi roditelji pitaju kako da zaštite bebe da se ne pregreju tokom velikih vrućina?

Pedijatar i pulmolog dr Saša Milićević kaže za portal Espreso da se preporučuje izlazak roditelja sa decom tek predveče, nikako ih ne treba ostavljati u kolima bez klime, a i obavezno im treba stavljati kapicu i naočare za zaštitu od ultravioletnog zračenja.

"Tokom ovih vrućina preporučuje se da se bebe u kolicima izvode napolje tek predveče. Postoji velika opasnost da bebe ili malo starija deca dobiju toplotni udar. Naravno, danas većina zatvorenih prostora su klimatizovana, ali opet ima i onih koji nisu, tako da zbog toga se preporučuje šetnja sa decom pri nižim temperaturama. Roditelji moraju da obrate pažnju da decu nikada ne ostavljaju u kolima, recimo kada stanu na pumpi ne bi li kupili cigarete. Kada deca izlaze tokom dana, preporučuje se obavezna šetnja hladovinom, obavezno moraju da nose kapicu i tanku belu majicu sa dugim rukavima, kao i naočare koje štite od ultravioletnog zračenja", priča dr Milićević.

Jedan od načina zaštite detetove kože jeste i korišćenje i mazanje kremama sa adekvatnim faktorom.

"Deci jako brzo izgori koža na suncu. Zato je neophodno mazati detetovu kožu kremama sa najvećim faktorima, dakle što je dete mlađe, faktor treba biti veći. Takođe, da bi se izbegle opekotine na koži, decu ne treba izlagati suncu u periodu od 10 časova ujutru do 17 časova popodne. Kada je u pitanju mala beba treba obratiti pažnju i na to da sunčevi zraci za nju mogu biti opasni i pre 10 časova. Pogrešno je to što roditelji pre kupanja decu namažu kremom samo jedanput i smatraju da će to biti dovoljno za naredna dva do tri sata. Naime, dete čim izađe iz vode, ponovo ga treba namazati kremom preko cele površine kože", tvrdi dr Saša Milićević.

Beba
Bebafoto: Arina Habich / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko roditelji putuju sa decom na more, osim zaštite njihove kože, moraju povesti računa i o tome da dete ne dobije sunčanicu.

"Deca vrlo lako izgore kupajući se u bazenu, jezeru ili moru. Roditelji pogrešno misle da im dete ne može dobiti sunčanicu ako se non-stop nalazi u vodi, ali to nije tačno. Jedino ako dete nakvasi vodom glavicu može da se zaštiti, ali opet treba strašno voditi računa o tome koliko se dete izlaže sunčevim zracima", kaže doktor i dodaje:

"Ako roditelji primete kožne promene kod svog deteta, ne trebaju više da ga izlažu na suncu. Znači ukoliko dete dobije male ili velike boginje ili kakve alergijske reakcije to je jasan znak da ga treba zaštiti od sunčevih zraka tokom velikih vrućina."

Na pitanja roditelja da li je zdravo za bebe da se kupaju u gumenim bazenima na terasama stanova tokom velikih vrućina, doktor kaže da treba biti obazriv u takvim situacijama jer bebama centar za termoregulaciju nije razvijen kao i kod odraslih osoba.

"Treba da se vodi računa kada je u pitanju gumeni bazen. Beba će biti izložena jakom suncu i može dobiti sunčanicu upravo u tim situacijama. Bebama je centar za termoregulaciju mnogo slabije razvijen nego kod nas odraslih. Tako da ukoliko nisu dovoljno pokvasila vodom glavicu ili ne stave šeširić mogu dobiti sunčanicu, a to može biti jako opasno", zaključuje on.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

09:16

AKO NOVOROĐENČE DOBIJE VELIKI KAŠALJ, PRESTAJE DA DIŠE! Eksperti o vesti da su 4 bebe preminule: Ne znate šta je u pitanju

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.