Popodne će se na Srbiji sručiti kiša uz grmljavinu: RHMZ upalio alarm zbog jedne nepogode, sledi pad temperature!
Grmljavina, ilustracija, Foto: Tanjug

konačno

Popodne će se na Srbiji sručiti kiša uz grmljavinu: RHMZ upalio alarm zbog jedne nepogode, sledi pad temperature!

Postoji mogućnost jačeg osveženja posle 24. jula koje bi trajalo nekoliko dana, a zatim bi usledio povratak na visoke temperature, od 35 i više stepeni

Objavljeno:

Tropski talas koji je zarobio Srbiju ekstremno visokim temperaturama se nastavlja, a najavljena promena vremena, pad temperature, padavine i grmljavina očekuje se krajem ove sedmice, međutim, prema trenutnim meteorološkim prognozama nakon toga biće umereno toplo.

Postoji mogućnost jačeg osveženja posle 24. jula koje bi trajalo nekoliko dana, a zatim bi usledio povratak na visoke temperature, od 35 i više stepeni.

Upozorenja RHMZ za Srbiju i Beograd

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je objavio dva upozorenja, i u najavi za područje Srbije na izražen toplotni talas se navodi sledeće :

- Veoma izražen toplotni talas, uz deficit padavina, nastavlja se i narednih dana, kada će u većini mesta maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 stepeni Celzijusa i uz tropske noći u urbanim sredinama. Od petka, 19. jula, u severnim, zapadnim i centralnim, a od subote, 20. jula, i u ostalim krajevima Srbije manji pad temperature sa kišom, pljuskovima i grmljavinom – poručuju iz RHMZ.

U upozorenju za područje Beograda na izražen toplotni talas se navodi da se veoma izražen toplotni talas, uz deficit padavina, nastavlja se i narednih dana, kada će maksimalne temperature biti u intervalu od 36 do 40 stepeni i uz tropske noći.

Vreme
foto: RHMZ / SCREENSHOT

Izgledi vremena od polovine jula do polovine avgusta

Od petka, 19. jula, manji pad temperature sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vremenska prognoza za danas

U sredu će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, uglavnom posle podne.

Vetar će biti slab i umeren, na severu i zapadu severni, u ostalim krajevima istočni i jugoistočni, a posle podne i u ovim krajevima biće u skretanju na severni. Najniža temperatura od 18 do 25 stepeni, a najviša od 35 do 40 stepeni.

Vremenska prognoza za četvrtak

Pretežno sunčano i veoma toplo biće u četvrtak. Uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, uglavnom posle podne. Vetar će biti slab i umeren, severni i severoistočni.

Vreme
foto: RHMZ / SCREENSHOT

Petodnevna vremenska prognoza RHMZ

Najniža temperatura od 18 do 25 stepeni, a najviša od 36 do 39 stepeni.

Vremenska prognoza za petak

U petak se očekuje naoblačenje i osveženje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilniji. Duvaće slab i umeren vetar, u toku dana kratkotrajno i jak, severni i severozapadni.

Najniža temperatura će biti od 19 do 24 stepeni, a najviša od 32 na severu i zapadu do 37 stepeni na jugoistoku.

Prognoza vremena za narednih pet dana, od 20. do 24. jula

Za vikend, 20-21. jul, promenljivo i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilniji.

U subotu će biti suvo na severu Vojvodine, a u nedelju uglavnom na severu i zapadu Srbije. Sledeće sedmice umereno toplo i suvo sa sunčanim intervalima.

RHMZ popalio alarme za grmljavinu

Žuti meteoalarm upaljen je zbog grmljavine u 8 delova Srbije, dok je u pojedinim krajevima i dalje na snazi crveno upozorenje zbog ekstremno visokih temperatura.

Vreme
foto: RHMZ / SCREENSHOT

Meteoalarm za danas

RHMZ je upalio alarm zbog grmljavine u:

Bačka

Banat

Srem

Beograd

Zapadna Srbija

Šumadija

Jugozapadna Srbija

Kosovo i Metohija

Crveni meteoalarm zbog ekstremnih vrućina i dalje je na snazi u:

Pomoravlje

Istočna Srbija

Jugoistočna Srbija

Kosovo i Metohija

U ostatku zemlje na snazi je narandžasti meteoalarm koji znači da je vreme opasno.

Bonus video:

02:28

KLIME SU PREGREJANE, DOVOLJNA JE JEDNA VARNICA DA EKSPLODIRAJU! Stručnjaci apeluju: Pazite na temperaturu i obavezno radite OVO!

(Espreso / Blic / J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.