Blago onima koji su sada ovde: Temperatura ne prelazi 30 stepeni
Goloija, Foto: RINA

VREMENSKA PROGNOZA

Blago onima koji su sada ovde: Temperatura ne prelazi 30 stepeni

Srbija meri najviše temperature poslednjih godina, ali nije ugrožen apsolutni maksimum

Objavljeno:

Nastavlja se vreo toplotni talas u Srbiji. Traje duže od 10 dana, a već 4. dan zaredom temperature u Srbiji dostižu i prelaze 40°C. Najvreliji su predeli u centralnim, severoistočnim i jugoistočnim predelima Srbije, a Ćuprija četvrti dan zaredom meri 41°C.

Danas je i u Beogradu temperatura dostigla 40°C, ali postoje i delovi zemlje koji tokom ovog toplotnog talasa imaju veoma ugodne temperature vazduha.

Srbija meri najviše temperature poslednjih godina, ali nije ugrožen apsolutni maksimum. On je zabeležen 24. jula 2007. kada je temperatura u Smederevskoj Palanci dostigla 44,9°C, što je najviša ikada izmerena temperatura u Srbiji, odnosno otkad postoje merenja.

Današnji dan najtopliji je dan u Srbiji od početka ove godine i jedan od najtoplijih poslednjih godina.

Nisu visoke samo dnevne temperature, koje su za deset stepeni više od uobičajenog proseka, već su i veoma tople noći.

1 / 5 Foto: Josep LAGO / AFP / Profimedia

U mnogim urbanim sredinama noći su tropski tople, jer se minimalne temperature ne spuštaju ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 25°C, a u Vršcu zbog fenskog efekta košave, temperatura 48 sati nije opadala ispod 30°C.

I dok Srbija gori, postoje delovi zemlje koji tokom ovog toplotnog talasa imaju veoma ugodne temperature vazduha.

Reč je o gradovima u južnim, centralnim, zapadnim i istočnim predelima zemlje gde se noći minimalne temperature kreću od 15 do 20°C. Ipak, dani su i u ovim predelima vreli, uz temperature i do 39-40°C.

Ukoliko biste spas od vrućina potražili i tokom dana, morali biste put planinskih predela iznad 1300 metara nadmorske visine.

Samo iznad ovih nadmorskih visina temperatura vazduha ni tokom najtoplijeg dela dana ne prelazi 30°C, pa tako svi koji borave na planinama poput Zlatara, Kopaonika, Golije i drugim planinama sličnih visina mere oko 25°C.

Zlatar
Zlatarfoto: RINA

Maksimalna temperatura na Kopaoniku danas je dostigla 26°C, a reč je o nadmorskoj visini iznad 1700 metara.

Iako je temperatura na Kopaoniku jedina među mernim stanicama ispod 30°C, čak su i vrednosti na ovoj našoj planini više za osam stepeni od proseka za jul.

Još ugodnije je na planinama iznad 2000 metara, uz maksimalne temperature oko 20°C.

Sjenica i centar Zlatibora nalaze se na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, a temperature već daninama dostižu i 32°C. I dok se noću minimalna temperatura u Sjenici spusti na 14-15°C, Zlatibor je zabeležio nekoliko tropskih noći, uz minimalne temperature iznad 20°C.

Sve u svemu, najveći spas od vrućina i ovog toplotnog talasa, možete potražiti na jugozapadu Srbije, kao i na svim planinama iznad 1000 metara nadmorske visine, gde su temperature bar za 10 stepeni niže od onih u gradovima u niziji.

Planinska klima Srbije pored toga što ovih dana pruža i više nego ugodne temperature vazduha, često nakon vedrog dela dana, kasnije posle podne uslovljava i razvoj konvektivne oblačnosti usled uticaja orografije, što uslovljava i pljuskove sa grmljavinom, a što predstavlja dodatno osveženje tokom ovih i više nego vrelih dana.

Bonus video:

04:48

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIO KAKVO NAS LETO ČEKA! Njegova prognoza iznenadiće mnoge, ovo je rekao za SUPERĆELIJSKE OLUJE

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.