Još malo izdržite, krajem nedelje stižu pljuskovi i zahlađenje: Rhmz izdao 2 upozorenja!
Ada Ciganlija, Foto: Nenad Kostić

vremenska prognoza

Još malo izdržite, krajem nedelje stižu pljuskovi i zahlađenje: Rhmz izdao 2 upozorenja!

Iako će temperature i danas biti paklene, vikend nam donosi zahlađenje sa mestimičnim padavinama

Objavljeno: 08:01h

Već u sredu biće primetan manji pad temperature, dok će najprijatnije biti u subotu. Danas će najtoplije biti u Beogradu, Kragujevcu i Loznici. Jutarnja temperautra kretaće se od 16 na jugu Srbije do 26 u Beogradu, a najviša dnevna od 37 do 40.

U Beogradu se očekuje 40 stepeni u hladu, što je ujedno najviša temperatura od početka ovog toplog talasa. Treba imati na umu da će na beogradskim ulicama biti mnogo toplije od izmerene temperature, te da treba izbegavati duže boravke na otvorenom.

Danas se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom mogu mestimično pojaviti na zapadu zemlje. Vetar će biti slab do umeren u većini zemlje, sem u košavskom području gde se očekuje jak, jugoistočni i istočni vetar.

I u sredu možemo očekivati da se uticaj toplotnog talasa nastavi, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, uglavnom posle podne. Vetar slab i umeren, na severu i zapadu severni, u ostalim krajevima istočni i jugoistočni. Najniža temperatura sutra kretaće se od 18 do 25, a najviša od 35 do 40 stepeni.

Od petka možemo očekivati osveženje, mestimično sa kišom, a vikend će obeležiti i nešto prijatnije temperature.

RHMZ
RHMZfoto: Printscreen/RHMZ

Na snazi su dva upozorenja RHMZ-a

Prvo upozorenje odnosi se na čitavu Srbiju, a kako javljaju iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije, veoma izražen toplotni talas bez padavina nastavlja se u prvoj polovini ove nedelje, a u većini mesta će se makmialne temperature kretati između 35 i 40 stepeni Celzijusa, uz tropske noći u urbanim sredinama.

Od petka, 19. jula, u severnim, zapadnim i centralnim delovima zemlje, a od 20. jula i u ostalim krajevima Srbije, osetićemo manji pad temperature praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Drugo upozorenje koncentriše se na područje Beograda, na kom takođe vlada izražen toplotni talas bez padavina, a od 19. jula očekuje se zahlađenje sa grmljavinom, pljuskovima i kišom.

Na snazi crveni meteolarm

Upaljen crveni meteo alarm
Upaljen crveni meteo alarmfoto: Printscreen/RHMZ

Kao što se može primetiti na zvaničnom sajtu RHMZ-a, na području čitave zemlje vlada crveni meteoalarm, što znači da je vreme izuzetno opasno po ljude i životinje.

Bonus video:

03:13

VREME JOŠ NIJE UŠLO U SVOJU NAJOPASNIJU FAZU Nada Macura savetuje: Ovako se zaštitite od NESTABILNIH temperatura i sunčanice

(Espreso/Srbija Danas/Andrea Jovanović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.