Kraljevčani imaju svoje more koje ne bi dali ni za kakvo grčko ostrvo: Nekada je tu jedna stvar bila zabranjena
Obale reke Ibar, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

lepote srbije

Kraljevčani imaju svoje more koje ne bi dali ni za kakvo grčko ostrvo: Nekada je tu jedna stvar bila zabranjena

Ne osetimo ovu vrućinu koja ovih dana obara sve rekorde

Objavljeno: 17:55h

Srbiju i čitav region danima unazad drma toplotni talas, a temperature debelo ulaze u crveno. Teško se diše i funkcioniše, a oni koji u ovo vreme nisu na odmoru svoj spas pronalaze na bazenima i rekama.

Iako imaju i Zapadnu Moravu i Ribnicu, Kraljevčani ipak samo reku Ibar smatraju svojim morem, a duž njenog toka ovih dana sve vrvi od kupača.

- Ibar je fenomenalan, voda je taman, odličan da rashladi. Ovde dođemo ujutru i ostajemo sve dok sunce ne zađe. Ne osetimo ovu vrućinu koja ovih dana obara sve rekorde. Ovde imaju i kafići da popijemo kafu, ručamo.. lepši ugođaj, a jeftiniji nego da smo na moru, kaže za RINU Milica Ostojić iz Kraljeva.

1 / 7 Foto: RINA/Ustupljene fotografije

Nekada je sezona kupanja na Ibru počinjala o Đurđevdanu i trajala sve do polovine oktobra. Stariji Kraljevčani se prisećaju da su uprave obale Ibra tokom letnjih meseci bile centar društvenog života.

- To je bilo mesto na kom bi se devojke i momci zagledali, komšije se družile. Plaže su nekada bile i svojevrsne modne piste, pre II Svetskog rata žene su počele da nose dvodelne kupaće kostime a muškarci da se kupaju u gaćama, pa je tadašnja vlast zbog zaštite javnog morala zabranila kupanje muškaraca i žena na istoj plaži, priseća se jedan stariji Kraljevčanin.

Ipak, iako prelepa kao i svaka reka i Ibar sa sobom nosi određene opasnosti, veliki broj nepredvidivih virova. Zato nadležni apeluju na sve građane da se kupaju samo na uređenim i da u širokom luku zaobilaze divlje plaže koje sa sobom nose jako veliki rizik.

Bonus video:

07:29

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE

(Espreso/RINA/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.