RHMZ UPALIO JOŠ JEDNO UPOZORENJE I VEOMA JE OZBILJNO: Četiri dela Srbije u najvećem riziku
Vrućina, Foto: Emilija Jovanović

VELIKE VRUĆINE

RHMZ UPALIO JOŠ JEDNO UPOZORENJE I VEOMA JE OZBILJNO: Četiri dela Srbije u najvećem riziku

Meteorolozi najavljuju vrele temperature i sparno vreme sve do 22. jula

Objavljeno:

Toplotni talas je u jeku u Srbiji. Temperature će i ove sedmice dostizati 40 stepeni, a tek krajem nedelje najavljen je mali predah u vidu pljuskova sa grmljavinom, koji neće preterano promeniti visinu žive u termometru. Upravo zbog visokih temperatura, RHMZ je upalio još jedno upozorenje - na opasnost od požara.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), postoje 4 nivoa opasnosti od požara. Zeleni - veoma nizak, žuti - umeren, narandžasti - visok i crveni - ekstreman.

Ekstremna opasnost u 4 dela Srbije

Danas je u 4 dela Srbije upaljen najviši nivo upozorenja na opasnost od požara, i to u:

  • Banatu
  • Šumadiji
  • Jugoistočnoj Srbiji
  • Kosovu i Metohiji

"Požar može buknuti od iskre, varnice. Širenje požara je vrlo brzo. Požar je vrlo brz i dolazi do požara u krošnjama drveća na širem području. Dolazi do sagorevanja organskog goriva u dubljim slojevima i normalno vlažnim lokacijama. Kontrola požara je izvanredno teška. Za kontrolu požara moraju se uložiti izvanredni napori i sva raspoloživa sredstva", stoji na sajtu RHMZ.

Podsetimo, veliki požar juče je zahvatio stan u Rakovici, kao i krov zgrade.

Cela Srbija pod upozorenjem

Zbog ekstremno visokih temperatura u Celoj Srbiji upaljen je crveni meteoalarm.

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", upozorava RHMZ.

1 / 6 Foto: Printscreen/RHMZ, Zorana Jevtić

Predah tek krajem nedelje

Meteorolozi najavljuju vrele temperature i sparno vreme sve do 22. jula, a osveženje koje će uslediti neće drastično promeniti vremenske prilike. Prema prognozi RHMZ najtopliji dan ove sedmice biće utorak, za kada je najavljeno vrelih 40 stepeni!

Od petka, 19. jula, u severnim, zapadnim i centralnim, a od subote, 20. jula, i u ostalim krajevima Srbije manji pad temperature sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom.

RHMZ najavljuje pljuskove krajem nedelje, te će temperatura pasti za nekoliko stepeni.

Bonus video:

04:48

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIO KAKVO NAS LETO ČEKA! Njegova prognoza iznenadiće mnoge, ovo je rekao za SUPERĆELIJSKE OLUJE

(Espreso / Blic / Jelena Stefanović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.