SUTRA JE PETROVDAN, A EVO ŠTA VERNICI TREBA DA URADE VEČERAS: Mnogi ni ne znaju da treba da ispoštuju ovaj običaj
Petrovdan, Foto: Wikipedia

SPC

SUTRA JE PETROVDAN, A EVO ŠTA VERNICI TREBA DA URADE VEČERAS: Mnogi ni ne znaju da treba da ispoštuju ovaj običaj

Pred Petrovdan u pojedinim krajevima Srbije primenjuje se i običaj paljenja lila

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju sutra veliki praznik Petrovdan, veče pred ovaj praznik obeležava se poseban običaj.

Običaj kaže da uoči Petrovdana najstariji ukućanin treba da ubere po jedan cvet petrovca za svakog člana porodice odnosno člana domaćinstva. Tako namenjene cvetove zatim pobija u zemlju kako ih niko ne bi video ni dirao. A sutradan, u ranim jutarnjim satima, treba da pogleda cvetove čiji položaj će mnogo reći o zdravlju onog kome je namenjen.

Cvet koji stoji pravo, prema ovom običaju, otkriva da će ukućanin biti zdrav. Ukoliko je klonuo, član domaćinstva će biti bolešljiv, a ako je uvenuo, zdravlje će možda biti ozbiljnije ugroženo.

Pred Petrovdan u pojedinim krajevima Srbije primenjuje se i običaj paljenja lila, odnosno velikih vatri, najčešće od sušenih kora divlje trešnje ili breze, a komšijama se poklanjaju jabuke.

1 / 5 Foto: Kurir/T.I.

To rade obično najmlađi, u društvu odraslih, a zarad dobrog zdravlja stoke i blagostanja u domaćinstvu, pa zatim krenu po domaćinskim kućama, u šali preteći da će zapaliti staje i košnice ako ne dobiju poneki dar. Od domaćica uglavnom dobijaju poslastice.

Bonus video:

01:37

PATRIJARH PORFIRIJE ĆE BITI SA SVOJIM NARODOM U SEDIŠTU SPC Politikolog Nikola Jović: Verujem da će opet odluka o zabrani PASTI

(Espreso / Glossy / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.