OVAKVE BAZENE MORATE DA IZBEGAVATE: Raste broj incidenata, davljenja i trovanja, a mnogi ne znaju ključnu stvar
Bazen, Foto: BEOGRAD.RS

oprez!

OVAKVE BAZENE MORATE DA IZBEGAVATE: Raste broj incidenata, davljenja i trovanja, a mnogi ne znaju ključnu stvar

Instituti za javno zdravlje vrše kontrolu kvaliteta vode na javnim kupalištima, na osnovu dobijenih vrednosti sugerišu se sanitarno-higijenske preporuke, odnosno pravila ponašanja koja oni moraju da nametnu korisnicima bazena

Objavljeno:

Toplotni talas u Srbiji penje temperaturu i do 40 stepeni, pa se na svim kupalištima u Srbiji vidi veliki broj kupača. Povećan broj posetilaca povećava i rizik od incidenata. Davljenja, udarci u glavu ili trovanje hlorom, samo su neki za koje smo čuli prethodnih dana.

Nakon nekoliko incidenata na kupalištima u našoj zemlji, bilo je i onih koji su se završili smrtnim ishodom. Iako je prvobitna želja svakoga da se rashladi, posetiocima je takođe bitno i kakav je kvalitet vode, ali i jesu li sigurni na bazenima i akva parkovima.

Instituti za javno zdravlje vrše kontrolu kvaliteta vode na javnim kupalištima, na osnovu dobijenih vrednosti sugerišu se sanitarno-higijenske preporuke, odnosno pravila ponašanja koja oni moraju da nametnu korisnicima bazena.

- Imamo čitav tim ljudi koji radi na održavanju celog kompleksa. Znači svako u svom domenu, počev od vode, preko spasilaca, redara. Imamo dežurnog lekara koji je svakodnevno tu. Što se same vode tiče i ispravnosti, uzorkovanje se vrši na svaka dva sata - rekla je za "Blic" TV Tamara Vulić iz akvaparka Doljevac.

Preporuke kako bi se izbegle posledice po zdravlje

Bazen
Bazenfoto: RINA

Pre nekoliko dana imali smo problem i sa trovanjem od hlora u akva parku u Bačkom Petrovcu te je to još jedna stavka na koju moramo da pripazimo jer se i tu kontrola sprovodi tek po incidentu. Usled velikog broja posetioca na javnim kupalištima na dnevnom nivou, potrebno je kontrolisati vodu i češće nego inače, ističu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Voda za kupanje u glavnom gradu je na zadovoljavajućem nivou, ipak, jasne su preporuke na šta treba svako da obrati pažnju kako bi izbegao bilo kakve nelagodnosti i eventualne posledice po zdravlje.

- Kako bi se sprečio kontakt sluznice sa vodom, koja je u principu, kada su u pitanju ti veći tokovi, promenljivog kvaliteta. Naročito sada kada su ovakve vremenske prilike, kada je velika količina padavina, potencijalno spiranje kontaminanata sa okoline, obavezno je nakon tuširanja, iako je kako moguće, izbegavanje potpunog kontakta vidljivih sluznica sa vodom, koja u nekom trenutku može biti zagađena - kaže Ivana Ristanović Ponjavić, Gradski zavod za javno zdravlje.

Ono što svako treba da uradi jeste da se istušira i pre i posle korišćenja vode, a potrebno je i izbegavati potapanje glave.

Ono što smo uspeli da saznamo je da su za kontrolu bazena u privatnom vlasništvu koji imaju javnu namenu zaduženi sportski inspektori, ali samo pod uslovom da organizuju neku sportsku delatnost. Mnogi od njih nalaže se u sklopu hotela Ili turističkih kompleksa te za kontrolu bezbednosti gotovo i da nema nadležnih.

Bonus video:

03:25

DEČAK JE BIO OPOMENUT DA NE SKAČE U PLITAK BAZEN Oglasili se iz uprave SC Čair nakon teškog povređivanja tinejdžera

(Espreso/Blic/Nikola Tucović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.