Vrućine na vozača utiču kao alkohol: Alarmantno upozorenje Damira Okanovića
Damir Okanović, Foto: Kurir TV

obratite pažnju!

Vrućine na vozača utiču kao alkohol: Alarmantno upozorenje Damira Okanovića

Okanović napominje da ljudima treba objasniti da imamo uređaje koji prate koliko su vozači za volanom

Objavljeno: 08:11h

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je svaaki put rizičan, ako ulazimo u rizično preticanja i ne odmaramo se. Sve što imate u životu vozite - vašu suprugu, decu, ako pogrešite može skupo da vas košta, nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života, kaže Okanović za RTS. Upozorava da vrućine na vozače utiču kao da su konzumirali alkohol.

Špic letnje turističke sezone po pravilu donosi velike gužve na graničnim prelazima, ali i putevima. Veliki broj naših ljudi kreće ka turističkim centrima u Srbiji i inostranstvu, a na putevima je i veliki broj Turaka koji iz Zapadne Evrope idu na godišnji odmor u svoju zemlju. Oni su i najopasniji na drumovima, jer često voze i po 10 sati bez odmora.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja savetuje vozače da ako moraju da stanu na auto-putu, a to nije mesto poput pumpe, onda da se zaustave van zaustavne trake, ako je to moguće.

"Setite se Turaka koji voze 15 sati bez odmora, oni su najumorniji na našim putevima. Ako stanete na auto-putu svi saputnici bi trebalo da izađu van kolovoza", kaže Okanović.

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Kurir TV

Napominje da ljudima treba objasniti da imamo uređaje koji prate koliko su vozači za volanom. Okanović kaže da ono što mi možemo da uradimo je da obezbedimo odmorišpta i da se pošalje poruka da slobodno mogu da stanu da se odmore.

Govoreći o kritičnim tačkama kaže da Ibarska magistrala nije opterećena kao ranije pa je samim tim i bezbednija.

"Svaki put je rizičan, ako ulazimo u rizično preticanja i ne odmaramo se. Sve što imate vozite vašu suprugu, decu, ako pogrešite može skupo da vas košta. Nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života", kaže Okanović.

Odmor na svaka dva sata

Istakao je da lekari savetuju da se na svaka dva sata odmara, jer ako je vozač umoran može biti samo umorniji u daljoj vožnji, ako se ne odmori.

"Visoke temperature na vozača utiču kao alkohol. Savet je da pratite saobraćaj, bitno je da se fokusirate na saobraćaj", kaže Okanović.

Napomenuo je da pojačane kontrole policije i zbog festivala i apelovao na one koji posećuju festivale da nađu alternativu da se bezbedno vrate kuću ako su konzumirali alkohol.

"Policija je raspoređena tako da ne možete da uđete u saobraćaj ako ste pod dejstvom alkohoila. Najbolje za vas je da vas zaustavi policija, a ne bandera ili kamion", rekao je Okanović.

Bonus video:

02:18

VISOKE TEMPERATURE OKIDAČ ZA ANKSIOZNOST?! Psiholog objašnjava na koji način velike vrućine UTIČU NA PSIHIČKO STANJE

(Espreso/ RTS/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.