OVAJ SRPSKI GRAD IZVUČE NAJDEBLJI KRAJ KADA KRENE TROPSKI TALAS: Muku muči sa efektom "užarene tepsije", evo zašto
Visoka temperatura, Foto: RINA

često leti najtopliji grad u Srbiji

OVAJ SRPSKI GRAD IZVUČE NAJDEBLJI KRAJ KADA KRENE TROPSKI TALAS: Muku muči sa efektom "užarene tepsije", evo zašto

Ćupričani su se izgleda navikli, jer život u gradu izgleda potpuno normalno

Objavljeno:

U meteorološkim biltenima Ćuprija je veoma često leti najtopliji grad u Srbiji. Tako je bilo u prethodnom toplotnom talasu, i sada je među najtoplijim mestima. Kako se Ćupričani snalaze, kako rashlađuju i gde su pronašli spas od vrućina u priči dopisnika Radio-televizije Srbije.

Leti žega, zimi duboki minus. Temperaturne ekstreme meterorolozi objašnjavaju specifičnim geografskim položajem. Ćuprija je u kotlini, okružena sa više strana planinama i u danima bez vetra iznad grada formira se takozvano jezero toplog vazduha. Zato grad podseća na užarenu tepsiju, objašnjavaju stručnjaci.

Ćuprija
Ćuprijafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Ćupričani su se izgleda navikli, jer život u gradu izgleda potpuno normalno.

Ćuprijska meteorološka stanica osnovana je davne 1896. godine. Temperatura, vazdušni pritisak, brzina vetra očitavaju se svakog sata, a u funkciji je i automatska meteorološka stanica koja gotovo u sekundi ažurira podatke. Prognoza za danas je oko 38.

Ćupričani se rashlađuju na gradskim bazenima, a nekolicina je spas od žege potražila na obalama Velike Morave u hladu topola gde je ipak prijatnije. Mnogi se i kupaju u reci mada je upitno da li je voda čista.

Ne postoje temperature koje će ribolovce sprečiti da dan provedu kraj vode, posebno ako je pri apetitu mrena, skobalj, nosara i druge moravske ribe. Zato je nizvodno od ćuprijskog Žućka kao na takmičenju, a najbolja mesta zauzeta su još od zore.

Bonus video:

02:44

KOJI DELOVI AUTOMOBILA NAJVIŠE STRADAJU TOKOM VRUĆINA? Ćećez otkrio: Pre bilo kakvog putovanja OVE 3 STVARI MORATE DA PROVERITE

(Espreso/ Telegraf.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.