Jul obara sve rekorde? Meteorolog Sovilj otkriva kakvo nas vreme čeka do kraja meseca, dobro se spremite!
Slobodan Sovilj, Foto: Zorana Jevtić, Beta Saša Đorđević, Kurir TV

VREMENSKA PROGNOZA

Jul obara sve rekorde? Meteorolog Sovilj otkriva kakvo nas vreme čeka do kraja meseca, dobro se spremite!

Prema podacima RHMZ, niz rekordno toplih meseci počeo je još prošle godine

Objavljeno: 21:28h

Temperatura vazduha će narednih dana dostići 40 stepeni Celzijusa i prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u sredu su na snazi „narandžasti“ meteoalarm za zapadnu i jugozapadnu Srbiju, „crveni“ za sve ostale delove zemlje, dok će u četvrtak cela Srbija biti pod „crvenim“ meteoalarmom.

Ušli smo u dugotrajni i izraženi tropski talas

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ. kaže za „Blic“, da će od srede do kraja ove nedelje temperatura biti od 35 do 40 stepeni zbog čega će na snazi biti najviši stepen upozorenja koji se inače izdaje kada maksimalna temperatura dostigne bar 38 stepeni.

- Nalazimo se u toku dugotrajnog i veoma izraženog toplotnog talasa koji se neće nažalost završiti krajem ove nedelje. Očekujemo nastavak visokih temperatura i sledeće nedelje, od 15. do 22. jula. U većini mesta će tada dnevni maksimum biti između 33 i 38 stepeni, a samo će lokalno dostizati 40 stepeni. Ozbiljnije zahlađenje praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom za sada se prema prognostičkom materijalu koji je domet kratkoročnih i srednjeročnih prognoza ne nazire. Međutim, gledajući dugoročni razvoj vremena možemo očekivati nakon 22. jula da temperatura malo padne, ali to nije izraženi pad temperature i s njim ćemo se zadržati na vrednostima dnevnih maksimuma od 30 do 33 stepena – kaže Slobodan Sovilj.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: Kurir tv

Toplo i sparno do daljnjeg, padaju rekordi

Nakon 22. jula ponovo će u većini mesta biti uslova i za kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom. Sovilj dodaje da će vreme biti sparno i dalje toplo, ali sa nižim temperaturama u odnosu na narednih oko deset dana.

Prema rekordnim temperaturama u julu do sada se izdvojila Smederevska Palanka sa 44,9 stepeni 24. jula 2007., i tada je u Beogradu bilo 43,6 stepeni. Sve ukupno, i leto i jul, prema srednjoj mesečnoj temperaturi vazduha, najtopliji su bili 2012. godine kada je srednja maksimalna temperatura za Beograd iznosila 32,6 stepeni.

- Iako su temperature visoke za sada ne bi trebalo da rekordi budu oboreni, ali gledajući intenzitet i dugotrajnost toplotnog talasa on može učiniti da jul ove godine bude najtopliji u istoriji merenja u našoj zemlji i da imamo jedan najintenzivniji toplotni talasa kroz istoriju merenja. Videćemo u narednim sedmicama kako će se stvari odvijati, ali po svemu sudeći imaćemo vrlo velika pozitivna odstupanja narednih 10 do 15 dana u našoj zemlji – kaže Slobodan Sovilj.

Deficit padavina do kraja meseca

Kada su padavine u pitanju, od srede do subote ove sedmice, neće biti ni lokalnog razvoja oblačnosti. Meteorolog Sovilj kaže za „Blic“ da će u nedelju i početkom naredne nedelje biti uslova samo za retku ili izolovanu pojavu kratkotrajnog pljuska ili grmljavine. Svi frontalni sistemi koji uslovljavaju padavine imaće tendenciju da se sa jugozapada kontinenta preko centralnih predela premeštaju ka severoistoku.

- U narednih 10 do 15 dana će pljuskovi i grmljavine biti češći na severozapadu našeg regiona, pre svega u Sloveniji, Austriji, zapadnoj Mađarskoj, u regionu Alpa. Jedna takva frontalna zona će u nedelju i početkom naredne nedelje stići i do naših krajeva. Pad temperature će biti neznatan, samo dva do tri stepena, ali može doći do lokalnog razvoja oblačnosti uz izolovanu pojavu pljuska i grmljavine. U većini mesta ostaće potpuno suvo, tako da će deficit padavina biti zaista evidentan tokom ovog meseca – kaže Slobodan Sovilj.

Podseća, da je ipak 1. jula, u ekstremnoj kišnoj epizodi u Beogradu premašena mesečna količina padavina za jul, kada je palo preko 68 litara kiše po kvadratnom metru za samo 24 sata, inače je prosek za ceo mesec 66 litara po kvadratnom metru. Slično je bilo i u Sremu, zapadnoj Srbiji, na severu Šumadije, gde je mesečna količina padavina dostignuta prvog dana u mesecu.

Tropske noći sa 25-26 stepeni Celzijusa

- Naredni period prate i tropske noći, pogotovo u svim urbanim sredinama. Tropske noći su kada imamo minimalnu temperaturu 20 stepeni ili višu. Ne samo da ćemo imati tropske noći, nego će u Beogradu, koje je najveće urbano ostrvo u našoj zemlji, kada dnevni maksimumi budu 38-39 stepeni, minimalna temperatura se neće spuštati ispod 25-26 stepeni. Zaista će biti veoma tople noći i ono što posebno zabrinjavam, osim temperatura, jeste dugotrajnost toplotnog talasa što uprkos stalnim tendencijama porasta temperature nismo imali nakon 2007. i 2012. godine kada smo imali izuzetno jake toplotne talase i postavljene rekorde. Ako se ostvare prognoze mi ćemo sa velikom mogućnošću dostići rekorde i čak premašiti vrednosti iz 2012. godine - kaže Sovilj.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Niz rekordno toplih meseci

Prema podacima RHMZ, niz rekordno toplih meseci počeo je još prošle godine. Imali smo najtopliju jesen, nakon toga najtopliju zimu, a što se tiče proleća, mart je bio najtopliji u istoriji merenja, a april i maj nisu.

- April je imao prvu polovinu izuzetno toplu, bili su dostignuti dnevni maksimumi temperature, ali je zahlađenje koje je usledilo u drugoj polovini meseca ipak onemogućilo da i april ima titulu najtoplijeg u istoriji merenja. Maj je jedini mesec koji je imao temperature u granicama proseka, ali se jun vratio kao najtopliji u svim krajevima Srbije, od 29,2 stepena, koliko je bilo na području Požege. Prosečne maksimalne temperature su bile 32,2 stepeni, koliko je izmereno u Ćupriji i Leskovcu. Srednja junska maksimalna temperatura u Beogradu je bila 30,4 stepena, to je rekord i za Beograd i u Beogradu je postavljen rekord tropskih noći. Bilo je 15 tropskih noći u junu, a prethodni rekord je bio 2012. kada je bilo 13 tropskih noći – kaže Sovilj.

Prema globalnoj statistici, kažu u RHMZ, jun ove godine je bio 13. mesec po redu koji je bio najtopliji u istoriji merenja globalno. Odstupanje je iznosilo 1,6 stepena čime je premašena granica Pariskog sporazuma od 1,5 stepeni koja je označena kao granična vrednost koju ne bi trebalo preći.

Bonus video:

03:44

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA IVANA RISTIĆA ZA KURIR: Bliži nam se AFRIČKI ANTICIKLON, spremite se za temperature PREKO 40 STEPENI

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.