Cela Srbija je u crvenom, popaljeni svi alarmi: Novi toplotni talas će pogoditi celu zemlju - evo šta nam se sprema
Vrućina, Foto: Profimedia

toplotni talas

Cela Srbija je u crvenom, popaljeni svi alarmi: Novi toplotni talas će pogoditi celu zemlju - evo šta nam se sprema

Po posebnoj tabeli RHMZ sa kojom najavljuje toplotne talase, vidi se da će oni pogoditi sve delove Srbije, osim jugozapadnu

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je da su pred nama dani sa visokim temperaturama do 37 stepeni, a da se negde očekuju i tropske noći.

Po posebnoj tabeli RHMZ sa kojom najavljuje toplotne talase, vidi se da će oni pogoditi sve delove Srbije, osim jugozapadnu.

Kako se vidi u tabeli, toplotni talas počinje sutra u Bačkoj i Zapadnoj Srbiji, a onda će se prelivati na ostatak zemlje.

U subotu toplotni talas u trajanju od najmanje 5 dana počinje u:

Banatu

Šumadiji

Pomoravlju

Jugoistočnoj Srbiji

A u nedelju u:

Leto
Letofoto: Emilija Jovanović

Sremu

Beogradu

Istočnoj Srbiji

Na Kosovu i Metohiji

Kako je ranije za Blic" rekao direktor RHMZ, profesor dr Jugoslav Nikolić, temperatura vazduha u toku leta koje je pred nama biće iznad višegodišnjeg proseka, a u toku najtoplijeg godišnjeg doba trebalo bi da imamo 35 do 60 tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni.

Profesor Nikolić, kaže da u pogledu temperature, sveukupno treba očekivati da leto pred nama bude slično kao prethodno, leto 2023. godine, koje je bilo 11. najtoplije u istoriji meteoroloških merenja.

Podsetio je da je tropski dan po definiciji, dan sa maksimalnom temperaturom vazduha od 30 stepeni i više. Pored takvih dana, u Srbiji se povećava i broj dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, dok je broj dana sa temperaturom iznad 40 stepeni još mali.

Leto
Letofoto: EPA ANDREJ CUKIC

- Za leto 2024. godine prognozirano je ukupno od 35 do 60 tropskih dana. To je, primera radi, znatno veći broj u odnosu na referentni period od 1961. do 1990. godine kada je u proseku bilo od 20 do 30 tropskih dana tokom jedne letnje sezone. Poslednjih godina je u stalnom porastu i broj dana tokom kojih maksimalna temperatura prelazi 35 stepeni, što je posebno značajno sa aspekta tropskih noći koje su tada gotovo izvesne u svim većim urbanim sredinama. Inače, uprkos stalnom i evidentnom porastu temperature, broj dana u kojima one dostižu ili prelaze 40 stepeni u Srbiji je i dalje mali, pa je, s obzirom na to, i mala verovatnoća da rekordi postavljeni 2007. godine budu oboreni ovog leta - objasnio je prof. Nikolić za "Blic".

Tropske noći pred nama

Jutrošnja prognoza RHMZ kaže da će se narednih dana zadržati pretežno sunčano vreme uz dalji porast i jutarnjih i dnevnih temperatura.

- Za vikend se u većini mesta očekuje od 32 do 35 stepena, a početkom sledeće sedmice biće još toplije, ponegde i do 37 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama - navodi se u najavi RHMZ.

Vrućina
Vrućinafoto: Profimedia

Narandžasti alarmi "Batuta", visok i UV indeks

Zbog ovog toplotnog talasa i "Batut" je upalio narandžaste alarme, koji znače da su vremenski uslovi opasni po zdravlje.

Po najnovijoj tabeli, narandžasti alarm u nedelju se pali u Bečeju a u ponedeljak u:

Bečeju

na Paliću

Kikindi

Zrenjaninu

Vršcu

Narandžasta polja u "Batutovoj" tabeli znači da se u tim mestima očekuje vreme rizično po zdravlje.

- Povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa - mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine) - navodi se na sajtu "Batuta".

Mere lične zaštite

Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote

Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi

Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa...) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).

Vrućina
Vrućinafoto: Profimedia

Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature.

Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.

Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa.

U većini ostalih gradova upaljen je žuti alarm koji nagoveštava potencijalno opasne vremenske uslove.

Bonus video:

01:27

ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

(Espreso/Blic/Ljubinka Račić Đokić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.