Evo šta je razlog nanošenja strašnih povreda u napadu svinja! Veterinar iz Niša otkrio da li su imale besnilo
Vetrinar Petković, Foto: Kurir

otkrio detalje

Evo šta je razlog nanošenja strašnih povreda u napadu svinja! Veterinar iz Niša otkrio da li su imale besnilo

Oglasio se veterinar iz Niša i objasnio sve o napadu svinja u Aleksincu

Objavljeno:

Svinje koje su napale i ujele svoje vlasnike kod Aleksinca, a time im nanele užasne povrede nisu bolesne, a kod njih se nije pokazalo ni da su zapatile takozvano lažno besnilo.

Jedan napad se dogodio 19. juna na vlasnika Milovana Dinića (51) iz sela Bovan, a drugi 30. juna na S.R. (67) iz sela Aleksinački Bujmir. U prvom slučaju, čovek je ostao bez jednog testisa dok S. R. verovatno neće moći da vidi na jedno oko.

Veterinar iz Niša, Branislav Petković kaže za Kurir da se od svojih kolega koji su bili na licu mesta incidenta podrobno raspitao o okolnostima napada.

Svinja
Svinjafoto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

"U pitanju je naša domaća svinja moravka i ona ima malu prasad koja nije starija od dvadesetak dana. Znači, još su na sisi, nisu odučena. Prema tome, ta vrsta svinja se bori za svoje potomstvo i ne dozvoljava da niko ulazi u obor gde su prasići. U slučaju povređene žene, ona je ušla u obor i nosila u rukama prase koje je bilo ranije povređeno pa ga je vraćala kod majke. Verovatno je majka čula zvuk tog novog praseta, i kada je ovo zaskvičalo jer je videlo svoju braću, sestre i majku, svinja je instiktivno reagovala i napala je ženu. E, sada nije poznato da li se žena nije snašla u tom trenutku, nego je mislila da je to samo trenutno. Kada je počela da se brani od svinje, počela je da je ujeda. Nema tu govora o bilo kakvoj bolesti, o Aujecki oboljenju ili kako je nazivamo i tretiramo kao lažno besnilo", priča veterinar Petković.

On kaže da se u mnogim mestima u Srbiji, svinje i prasići ne čuvaju na adekvatan način.

Krmača
Krmačafoto: Rina

"Nekada je Srbija bila svinjarska zemlja, proizvodilo se mnogo svinja pa su i ujedi bili češći. Sada je to retko, ljudi idu pregovaraju, neki počinju da se bave svinjarstvom i tu bi trebalo obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prevashodno obezbediti adekvatnu hranu i držanje životinja. Pitanje je i kakav obor ima odgajivač, da li je zatvoren ili otvoren. Mahom je to betonski boks,a postoji i drugi bolji tip. To je obor sa šipkama sa strane, tako da majka može da se kreće i da ne ugrožava prasiće koji imaju gde da se izvuku ako ih majka nehotično ugnjavi. Te šipke se nalaze 20 santimetara od patosa i 20 santimetara od zida i kada majka ponudi sisu, prasad ne može da bude povređeno", priča ovaj veterinar.

Ujedeni Milovan Dinić za sada ide na previjanje u opštu bolnicu u Aleksincu, a S.R. je još na intenzivnoj nezi ove zdravstvene ustanove jer je preživela niz ujeda i povreda, a najkritičnije je oko i povrede na glavi.

Bonus video:

02:16

Kuršumlijom šetala divlja svinja!

(Espreso / Kurir / Marko Smiljković / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.